Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Top 10 – State cu cel mai scăzut nivel al corupției din lume, în 2014

Publicat: | Autor: Raluca Joiţa, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 5226

România este departe de a fi una dintre țările cu un nivel coborât al corupției – țara noastră a obținut un scor de 43 puncte anul acesta, la fel ca și anul trecut, însă cu un punct în scădere față de anul 2012. Cu toate acestea, lucrurile stau mai bine decât par din interior: România ocupă locul 69, din 175 de țări analizate. IMOPEDIA.ro prezintă clasamentul statelor cu cel mai scăzut nivel al corupției din întreaga lume, potrivit organizației Transparency International.

10 Canada10. Canada

 • Scor în 2014: 81 puncte
 • Scor în 2013: 81 puncte

Cu toate că este între statele cu cel mai ridicat nivel de integritate din lume, circa 53% dintre canadieni consideră că nivelul de corupție de la ei din țară a crescut în ultimii doi ani, în timp ce 38% consideră că lucrurile au rămas neschimbate. Mai mult, aproape trei sferturi dintre canadieni spun că eforturile făcute de guvern pentru a lupta împotriva corupției sunt inutile.

9 Luxemburg9. Luxemburg

 • Scor în 2014: 82 puncte
 • Scor în 2013: 80 puncte

Mai bine de jumătate din populație (53%) consideră că politicienii sunt extrem de corupți, acestea fiind urmate de jucătorii din mediul de afaceri (48%) și de reprezentanții clerului (44%). Vestea bună este că eforturile guvernului sunt apreciate de o mare parte din populație: 68% dintre cetățeni consideră că măsurile luate de autorități împotriva corupției au efect. În schimb, 49% dintre luxemburghezi spun că nivelul corupției a urcat în ultimii doi ani.

8 Olanda8. Olanda

 • Scor în 2014: 83 puncte
 • Scor în 2013: 83 puncte

Olandezii spun că sectorul privat este cel mai corupt, urmat la mică distanță de domeniul politic, cel religios și sectorul media. Mai bine de jumătate din populație (57%) consideră că eforturile guvernului de a combate corupția dau roade, dar 51% dintre olandezi remarcă faptul că nivelul corupției a urcat în perioada 2007-2010.

7 Singapore7. Singapore

 • Scor în 2014: 84 puncte
 • Scor în 2013: 86 puncte

Statisticile arată că aproape 10% dintre cetățeni au reclamat că un oficial a acceptat mită, dar sectorul perceput ca având cel mai ridicat nivel de corupție este cel media. În același timp, 31% dintre cetățeni consideră că măsurile luate de autorități împotriva corupției sunt ineficiente, în timp ce 38% dintre aceștia spun că nivelul corupției a urcat în ultimii ani.

6 Elvetia5. Elveția

 • Scor în 2014: 86 puncte
 • Scor în 2013: 85 puncte

Mai bine de jumătate dintre elvețieni (56%) remarcă faptul că nivelul corupției a stagnat în ultimii doi ani, în timp ce un procent simțitor mai mic (37%) consideră că acesta a urcat. Partidele politice sunt percepute ca cele cu cel mai înalt grad de corupție (43% dintre elvețieni), urmate de domeniul media și cel al afacerilor (ambele cu 36%).

5 Norvegia5. Norvegia

 • Scor în 2014: 86 puncte
 • Scor în 2013: 86 puncte

În Norvegia, procentul cetățenilor care consideră că nivelul corupției a scăzut în ultimii ani este apropiat de cel care remarcă o stagnare: 45% vs. 48%. Domeniul business este perceput ca fiind la fel de corupt ca și cel politic (41%), dar la mică distanță de cel religios (40%). Cu toate acestea, 35% dintre norvegieni cred că țara este condusă de câteva entități de proporții, care acționează numai întru propriul interes.

4 Suedia4. Suedia

 • Scor în 2014: 87 puncte
 • Scor în 2013: 89 puncte

Suedia reușește să se plaseze între statele cu cel mai ridicat nivel de integritate din lume, cu toate că nu are o strategie națională de luptă împotriva corupției. Circa 40% dintre cetățeni consideră că aceasta s-a răspândit la nivel național (față de media europeană de 76%). Totodată, doar 12% dintre companiile prezente în Suedia cred că afacerile le sunt afectate de corupție, în timp ce media la nivel european este de 43%.

3 Finlanda3. Finlanda

 • Scor în 2014: 89 puncte
 • Scor în 2013: 89 puncte

Funcționarii publici finlandezi au un comportament extrem de onest, astfel că populația și companiile care derulează afaceri în Finlanda consideră că nivelul corupției este extrem de scăzut. Însă una dintre cele mai mari probleme ale Finlandei legate de corupție este lipsa de transparență cu privire la deciziile legate de achizițiile publice, spun organismele europene de supraveghere.

2 Noua Zeelanda2. Noua Zeelandă

 • Scor în 2014: 91 puncte
 • Scor în 2013: 91 puncte

Deși Noua Zeelandă și-a menținut același scor în ultimul an, 65% din populație apreciază că nivelul corupției a urcat în această perioadă, iar 79% dintre cetățeni consideră că țara este condusă de câteva entități de proporții, ce acționează exclusiv în interes propriu. Potrivit populației, cel mai înalt nivel de corupție este întâlnit în partidele politice (46%) și în domeniul media (43%).

1 Danemarca1. Danemarca

 • Scor în 2014: 92 puncte
 • Scor în 2013: 91 puncte

Statul cu cel mai scăzut nivel de corupție din lume este departe de a fi perfect. Potrivit analiștilor internaționali, Danemarca trebuie să continue neîncetat lupta împotriva corupției, mai ales la nivel politic. Una dintre cele mai mari probleme semnalizate de organismele de supraveghere este aceea a lipsei de transparență în ceea ce privește finanțarea partidelor politice și donațiile electorale, legislația cu privire la aceste subiecte fiind inadecvată.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Universitate , SC: 95 mp, 4 cam.
Drumul Sarii , SC: 84 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video