Statele care se mândresc cu un nivel ridicat de trai resimt aceast avantaj și în piața imobiliară, prețul de achiziție și de închiriere al locuințelor fiind aproape inaccesibil pentru locuitorii altor țări europene. România se află pe locul 22, dintre cele aproape 30 de state analizate. IMOPEDIA prezintă clasamentul țărilor cu cele mai mari chirii din Europa, potrivit analizelor publicației The Telegraph.

39683-10_franta.jpg10. Franța

  • Valoarea medie a chiriei: 598 euro/lună

Rata de împroprietărire este de aproape 60%, la nivel național, astfel că piața chiriilor din Franța este extrem de dezvoltată. În Paris, prețurile sunt cu mult peste media națională, Orașul Luminilor fiind printre cele mai scumpe metropole ale lumii. Potrivit OTB (TU Delft), aproape 97% dintre locuințele oferite spre închiriere în întreaga țară aparțin unor proprietari privați, în timp ce doar 3% dintre ele fac parte din portofoliul unor companii sau instituții.

39684-9_germania.jpg9. Germania

  • Valoarea medie a chiriei: 600 euro/lună

Țara cu una dintre cele mai mici rate de împroprietărire din UE (în jur de 40%) are o piață a chiriilor extrem de bine pusă la punct, în contextul în care închirierile sunt principala activitate din sectorul real estate. În marile orașe, prețurile depășesc cu mult media națională, iar ritmul de creștere este mult prea rapid, pentru posibilitățile financiare ale celor mai mulți chiriași. Drept urmare, în orașe precum Berlin, autoritățile au impus proprietarilor o limită procentuală de creștere a chiriilor.

39685-8_belgia.jpg8. Belgia

  • Valoarea medie a chiriei: 614 euro/lună

Segmentul închirierilor reprezintă circa 30% din piața imobiliară și este într-o scădere lentă, dar continuă (de la 38% în 1980 și 33% în 1990). De asemenea, 23% dintre acestea sunt din sectorul privat, în timp ce 7% sunt locuințe sociale. În Bruxelles, chiriile sunt simțitor mai mari decât în restul țării, majoritatea chiriașilor fiind expații care lucrează în sectorul public sau privat.

39686-7_spania.jpg7. Spania

  • Valoarea medie a chiriei: 622 euro/lună

Doar 17% dintre locuințele din Spania sunt închiriate, țara având una dintre cele mai mari rate de împroprietărire dintre statele dezvoltate. Legea spaniolă favorizează chiriașii, care cu greu pot fi evacuați de către proprietari, chiar dacă nu plătesc chiria la timp. Piața imobiliară a Spaniei a fost una dintre cele mai grav afectate de criza recentă, însă specialiștii anunță că lucrurile sunt pe drumul cel bun.

39687-6_danemarca.jpg6. Danemarca

  • Valoarea medie a chiriei: 624 euro/lună

Una dintre țările cu cel mai ridicat nivel de trai, Danemarca este cunoscută atât pentru veniturile ridicate ale locuitorilor săi, cât și pentru prețurile piperate, din punctul de vedere al turiștilor. Copenhaga este una dintre cele mai scumpe metropole din lume, atât în ceea ce privește costurile de trai, cât și în ceea ce privește prețul de achiziție a locuințelor.

39688-5_olanda.jpg5. Țările de Jos (Olanda)

  • Valoarea medie a chiriei: 625 euro/lună

După aproape 15 ani de boom imobiliar, Olanda s-a confruntat cu aceleași probleme pe care le-au întâmpinat și alte țări europene: prețul locuințelor a scăzut simțitor de la an la an, în timp ce numărul tranzacțiilor a coborât semnificativ. Piața chiriilor nu a fost la fel de afectată, în special în marile orașe, vizate de expați din toate colțurile lumii. Activitatea de pe piața chiriilor este animată de numărul mare de străini și studenți, dar și de turiști.

39689-4_islanda.jpg4. Islanda

  • Valoarea medie a chiriei: 679 euro/lună

Spre deosebire de alte state din regiune, piața imobiliară islandeză s-a dezvoltat abia după anii 2000, nivelul maxim fiind atins abia înainte de criza financiară mondială. Dificultățile globale au curmat brusc acest avânt, însă lucrurile au revenit pe un făgaș pozitiv după 2011. Islanda este deja faimoasă pentru prețurile extrem de piperate, în special în Reykjavik.

39690-3_luxemburg.jpg3. Luxemburg

  • Valoarea medie a chiriei: 804 euro/lună

Preferat de miliardarii din toate colțurile lumii, Luxemburg se mândrește cu cei mai înstăriți locuitori din Uniunea Europeană și cu unul dintre cele mai ridicate niveluri de trai din întreaga lume, ceea ce se reflectă și în prețurile din toate domeniile. Legislația locală favorizează chiriașii – proprietarii nu pot majora chiria mai des de o dată la trei, iar chiriașii evacuați primesc o recompensă financiară substanțială.

39691-2_elvetia.jpg2. Elveția

  • Valoarea medie a chiriei: 822 euro/lună

Orașele elvețiene intră constant în topul celor mai scumpe orașe din lume, cât și în clasamentul orașelor cu cel mai ridicat nivel de trai. Fiind locul în care își au sediul extrem de multe companii din domeniul financiar, acestea au devenit țintă pentru străinii care lucrează în acest segment, ce alimentează puternic cererea de pe piața chiriilor.

39692-1_uk.jpg1. Regatul Unit

  • Valoarea medie a chiriei: 902 euro/lună

Imobiliarele din Londra s-au bucurat de o atenție sporită, în ultimii ani, demonstrând că își pot menține valoarea chiar și în vremuri dificile, astfel că proprietățile londoneze au ajuns să reprezinte un refugiu financiar pentru cei mai bogați oameni ai lumii. Prețurile de închiriere au urcat extrem de mult în marile orașe, astfel că proprietățile din zonele centrale au devenit aproape inaccesibile angajaților cu venituri medii.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

  

 

11 March 2016