Desi mai toata lumea isi doreste sa aiba o casa spatioasa, in care sa poata trai, nu de fiecare data aceasta regula se aplica. Un spatiu confortabil se poate realiza si dintr-o simpla garsoniera, dupa cum mai multi oameni din lume au demonstrat-o.

18377-s1.jpgCu mai putin de 30 de metri patrati, unele persoane si-au facut, dintr-o "cutie de chibrituri", un adevarat "palat", in care isi duc viata de zi cu zi si asta doar datorita inventivitatii de care au dat dovada.

Christian Schallert este un tanar din Barcelona care a relizat un apartament "Lego", la propriu, intr-un spatiu foarte mic, 24 mp. Tanarul spune ca s-a inspirat foarte mult din reviste de specialitate, asa a reusit sa-si construisca minunatia de apartament.

"La sfarsitul zilei, de ce ai nevoie de mai mult decat o saltea, niste cearseafuri curate, apa curenta pentru dus si un mic cuptor cu care sa gatesti", spune tanarul fotograf.

Toate electrocasnicele si dulapurile sunt ascunse in spatele unor usi care se deschid doar prin simpla lor apasare.

"Pentru mine era foarte important sa am o bucatarie cu un frigider mare si un concelator pe masura. Daca am un apartament mic, nu inseamna ca trebuie sa am un frigider de un metru cub. Am destul spatiu si pentru farfurii si pentru depozitarea alimentelor", mai spune Christian. Ascunsa dupa o usa, langa chiuveta, tanarul tine si o masina de spalat vase.

Baia si-a dorit sa faca parte din spatiul "sufrageriei", asa ca aceasta consta doar intr-un dus cu pereti de sticla si o chiuveta postata undeva in coltul camerei. Singurul lucru care e bine ascuns este toaleta. Intimitatea trebuie respectata. In mai putin de un metru patrat este vasul de toaleta si ceva spatiu pentru "lectura de tron".

"Cand am cumparat apartamentul stiam ca sunt o persoana singura, care calatoreste mult, dar ca va trebui sa am si prienteni care-mi vin in vizita", mai spune Schallert. Astfel ca, daca vrea sa ia cina cu prietenii, la el, masa doar o rabateaza din perete.

Patul care este, de fapt, ascuns sub balcon, are dublu rol, de canapea, dar si de scari pentru a putea ajunge in balcon.

Apartamentul Transformer

Gary Chang, un arhitect din Hong Kong, a reusit performanta de a transforma micul apartament de mai putin de 30 mp intr-o minune tehnologica. Despre el se poate spune ca a avut o viata de experienta cu traitul in locuri foarte aglomerate, pentru ca tot aici a trait alaturi de parintii lui, de surori si, in buna traditie chinezeasca (pe atunci), aveau si un chirias care traia in ce-l de-a treilea dormitor. "Eu dormeam in sufragerie, care de fapt semana mai mult cu un coridor", spune Chang.

"Este un apartament foarte mic, dar pentru noi inseamna eficienta", spune arhitectul. Asa ca, folosind un sistem de glisare nu foarte complex, peretii se pot muta foarte usor si camera se schimba in functie de nevoi. Din mutarile pe care le poate face in casa ies 24 de combinatii care fac din apartament un spatiu ideal pentru locuit.

In spatele a ceea ce pare un simplu perete plin de carti se ascunde un alt perete cu diferite rafturi. Iar, daca-l dai la o parte si pe acesta, iese a iveala o cada ideala pentru o baie relaxanta dupa o zi de munca. Pe tavan a pus o uriasa oglida pentru a da senzatia de mai mult spatiu.

Cat despre pat, Gary spune ca este foarte important ca acesta sa dispara pentru ca el ocupa cea mai importanta parte din suprafata dominanta a apartamentului. Dupa o noapte buna de somn, ce e mai bun decat un mic dejun in bucataria care se ascunde chiar in spatele televizorului.

Micul apartament din Manhattan

Ultimul apartament prezentat este, de fapt, o camera de 9 metri patrati. "Voiam sa locuiesc in Manhattan, dar nu vroiam sa imi cheltuiesc toti banii pe chirie. Asa ca am gasit acest loc, cu ajutorul unui prieten. Este foarte aproape de centru, este langa Central Park. Locatia e minunata", spune Felice Cohen. Ea plateste mai bine de 700 de dolari chirie pe micul ei spatiu.

Nu are o bucatarie, asa ca si-a creat ea un mic spatiu acolo. Are si un mic frigider in care-si tine alimentele. Are si un colt in care citeste linistita, dar si un birou cu un calculator. "Baia este un pic cam inghesuita, dar mi se pare ca a devenit mai mare de cand m-am mutat aici", spune Felice amuzata.

Ea povesteste ca, in prima noapte cand a dormit in apartament, a avut un atac de panica, pentru ca s-a trezit foarte aproape de tavan, avand in vedere ca patul ei este undeva la o inaltime de peste 2 metri.


Sursa

18 May 2011