Sute de români au visat o casă nouă, iar dezvoltatorii au profitat. Atât de mult, încât i-au lăsat fără case şi acum plătesc ratele la bănci.

21060-planorama_44294800.jpgPlanorama - Bucureşti

După mai bine de patru ani de când trebuiau să intre în posesia locuinţelor, cumpărătorii din Planorama îşi vor putea ocupa apartamentele. Şi asta nu pentru că dezvoltatorul şi-ar fi respectat obligaţiile contractuale, ci pentru că au pus mână de la mână pentru finalizarea lucrărilor. Suma necesară este de 150.000 de euro, adică 2.500 de lei/familie. Astfel, aproximativ 250 de familii se vor putea muta în locuinţe, însă unii dintre ei vor fi nevoiţi să mai scoată bani din buzunar pentru finalizarea lucrărilor de finisare.

Tower Park - Cluj Napoca

Nu doar bucureştenii au căzut pradă proiectelor de carton. Clujeanca Veronica Cohuţ a luat trei ţepe, nu una. Prima, în 2006, a fost atunci când o vecină de bloc, pe care o cunoştea de mai bine de 15 ani a încerat să o convingă că plătească un avans de 30% pentru un apartament pe hârtie, dar pentru care a plătit doar un avans de 3.500 de euro. Restul banilor urma să-i dea firmei care construia blocul respectiv atunci când ar fi avut toate autorizaţiile necesare. Numai că proiectul nu a mai prins contur şi a rămas şi cu banii daţi, şi cu un comision de 800 de euro plătit agenţiei.

În 2008, femeia a vrut totuşi să cumpere o locuinţă, iar proiectul Tower Park părea realizabil. Însă istoria s-a repetat, numai că de data asta a apucat să plătească 40.000 de euro. "Iniţial am plătit 90% pentru o locuinţă de 40 de mp în blocul C. Apoi cei de la firmă m-au anunţat că nu se va mai construi şi că trebuie să-mi aleg un alt apartament din blocul A sau B. Acolo preţurile erau mai mari, dar până la urmă am reuşit să mă înţeleg cu ei şi să îmi accepte banii daţi, pe care i-am luat printr-un credit. Practic, am luat trei ţepe, nu una, pentru că am creditul în franci elveţieni şi plătesc o rată de 415 franci", a povestit pentru MONEY.ro, Veronica Cohuţ.

În cazul ei sunt peste 120 de persoane care au plătit fie 90%, fie un avans din valoarea locuinţelor şi care acum aşteaptă reorganizarea firmei care a început construcţia proiectului. Valoarea creanţelor celor păgubiţi se ridică la patru milioane de euro.

Bey-City - Galaţi

De ghinion nu au fost ocoliţi nici gălăţenii care au plătit în 2007 pentru locuinţe în proiectul rezidenţial de la Galaţi, Bey-City, dezvoltat de turcii de la Beyler, producător de uşi metalice. În 2009, firma a intrat în insolvenţă, scria Viaţa Liberă. Aproape 90 de persoane au plătit fie un avans, fie suma întreagă pentru locuinţele mult visate. Cel mai mare creditor în acest caz este Bancpost, banca care a finanţat proiectul. Instanţa a decis la începutul acestui an, perfectarea actelor de vânzare-cumpărare în cazul celor care au plătit integral apartamentele, urmând ca şi pentru cei care au plătit doar un avans, să se realizeze contractele, după achitarea restului de bani.

Blue Tower - Bucureşti

Aproximativ 100 de apartamente au fost vândute în acest proiect din Colentina, finalizat în proporţie de 85%. Deşi se caută un investitor pentru continuarea lucărilor de construcţie, viitorul proiectului este încă incert. Potrivit raportului de evaluare care a făcut parte din planul de reorganizare, ar mai fi nevoie de 5 milioane de euro pentru finalizarea lucrărilor. Imobilul este construit pe o suprafaţă de 5.500 mp, are 16 etaje cu cu 156 de locuinţe, iar suprafaţa construită a întregului proiect este de 25.100 mp.

Terra Residence - Bucureşti

În luna ianuarie a acestui an, MONEY.ro relata despre vânzarea a două blocuri din cele trei rămase nefinalizate din cadrul proiectului Terra Residence din Voluntari. O mare parte dintre cele 61 de persoane care au contractat iniţial apartamente în cele două blocuri scoase la vânzare, au optat pentru o locuinţă similară într-un al treilea imobil, care necesita 3,4 milioane de euro pentru finalizarea lucrărilor. În plus, din analiza contractelor de vânzare-cumpărare a reieşit că 300 de proprietari ai apartamentelor vândute, nu sunt şi proprietari ai terenului pe care sunt construite acestea. Astfel, administratorul judiciar va vinde acest teren asociaţiilor de proprietari constituite în aceste imobile. Cu cât? Planul prevede un preţ de 18 euro/mp fără TVA pentru un apartament, preţ care va fi calculat în funcţie de suprafaţa fiecărei locuinţe.


Sursa

19 September 2011