Tot mai mulţi români au probleme cu achitarea ratelor la bănci. Astfel că, la finele lui 2010 creditele restante ale populaţiei depăşeau 16 miliarde lei. Suma este îngrijorătoare ţinând cont că la sfârşitul lui 2009 aceasta era două ori mai mică. Ponderea creditelor restante în total împrumuturi a ajuns în decembrie 2010 la aproape 8%, iar tendinţa din păcate este de creştere.

16271-restante.jpgPe locul întâi în topul restanţierilor la bănci se află judeţul Galaţi, unde aproape 14% dintre cei care au luat un credit nu şi-au onorat contractele semnate. Pe locul doi, găsim judeţul Alba unde ponderea restanţelor a ajuns la finalul lui 2010 la 12,86% din totalul împrumuturilor acordate în zonă. Judeţul Bistriţa-Năsăud ocupă locul trei în top, cu o valoare a creditelor restante de 271,24 milioane lei, adică 12,72% din valoarea creditelor.

Potrivit datelor BNR, pe locul patru se situează judeţul Ialomiţa unde ponderea restanţelor a ajuns la 12,46% la sfârşitul anului trecut, iar pe locul cinci este judeţul Suceava, împrumuturile cu probleme ridicându-se aici la 10,97%. Populaţia şi companiile din judeţul Neamţ se poziţionează pe locul şase cu datorii neachitate la bănci de 10,92% din volumul total al împrumuturilor din judeţ.

Cu o pondere a restanţelor de 10,86% judeţul Arad se găseşte pe locul şapte în topul judeţelor cu restanţieri la bănci, potrivit aceloraşi date publicate de BNR. Pe locul opt urmează judeţul Botoşani care înregistrează credite restante în valoare de aproximativ 187 milioane lei, ceea ce înseamnă 10,63% din împrumuturile contractate în tot judeţul.

Restanţele la bănci înregistrate în Hunedoara poziţionează judeţul pe locul nouă în top, cu o pondere de 10,21% din totalul împrumuturilor contractate. Pe ultimul loc în top zece judeţe cu cei mai mulţi restanţieri la bănci se află judeţul Braşov, cu o pondere de 10,02%.


1 February 2011