Sute de apartamente terminate în 2011 sunt scoase pe piaţă de developeri care au avut succes la vânzări în anul 2010.

20364-metropolitan_2.jpgCei mai activi dezvoltatori de apartamente din prezent sunt cei care au reuşit să adapteze preţurile şi suprafeţele la noua cerere din piaţă. Unii dintre aceşti investitori de criză ridică bloc după bloc, pe măsură ce încasează banii din vânzările apartamentelor.

Actuala scenă a dezvoltatorilor rezidenţiali este îm­păr­­ţită, în principal, în do­uă părţi: o parte a dezvoltatorilor vechi , care au vândut înainte de criză, şi alta a celor noi, care au vândut şi continuă să vân­dă în timpul crizei. Pe lângă acestea, mai exis­­tă o variantă, de nişă deo­cam­da­tă, a celor care, nereu­şind să vândă apar­tamentele construite în peri­oada de boom, au trecut la ajustări se­ri­oase de preţ sau chiar la recompartimentări.

Ansamblurile cu cele mai multe locuinţe finalizate în 2011 şi înce­pu­te anul trecut sunt la periferia Bu­­cu­reştiului. Cel mai mult construiesc, în general, cei care au vân­dut mult.

1. Militari Residence

Acest ansamblu de lângă Metro Militari este de departe cel mai prolific ansamblu de apartamente din ultima perioadă. „Doar în prima jumătate a anului am finalizat 300 de apartamente a căror construcţie a început în 2010. În plus, acestea au fost deja vândute", a declarat Ionuţ Tudorie, director de marketing la Militari Residence. La acest ansamblu s-a început de două săptămâni construcţia altor şase blocuri cu un total de 700 de apartamente. „Acum suntem la fundaţii. Avem planificată finalizarea acestor şase noi blocuri în octombrie", adaugă Tudorie. În prezent, ansamblul are 26 de blocuri cu un total de aproximativ 1.800 de apartamente. În luna octombrie ar putea avea un total de circa 2.500 de apartamente în 32 de blocuri. Asta după ce în anul 2009 erau finalizate... doar opt blocuri.

2. Latin Residence

În ansamblul din zona Prelungirea Ghencea omul de afaceri Gabriel Lupulescu a finalizat în această jumătate de an 161 de apartamente dintr-un imobil pe trei corpuri. Blocul a fost început în 2010 şi primele apartamente au fost predate la sfârşitul lunii martie 2011. „Blocul a fost dezmembrat pe apartamente în vederea vânzării, iar în acest moment deja sunt vândute sau în curs de vânzare 132 de apartamente", a declarat Bogdan Iovan, director de vânzări. Apartamentele disponibile momentan în acest imobil sunt majoritatea de două camere, cu suprafaţa de 68 mp. La acestea se adaugă un alt bloc pregătit de predare în noiembrie, care dispune de 64 de apartamente de una, două şi trei camere, de la 38.000 la 82.000 de euro, cu TVA inclus, finisate la cheie. Următorul proiect pentru care deja s-au făcut săpăturile de fundaţie şi s-a turnat egalizarea va avea 200 de apartamente, cu termen de finalizare 2012.

3. Green City

În complexul din comuna 1 Decembrie, aproape de râul Argeş, s-au finalizat deja 112 case (de 154 mp construiţi), începute în vara anului trecut. La acestea se adaugă alte 60 de case de 226 mp aproape de finalizare. „Am început şi lucrările la alte 200 de case în iulie 2011 (din cele 1.000 planificate până la sfâr­şi­tul lui 2012) cu termen de finalizare planificat trimestrul IV din 2011", a declarat Ale­xan­dru Petrescu, director de vânzari la Green City. Ultimul model de casă este dis­ponibil la achiziţie şi prin Programul „Prima Casă", cu preţuri începând de la 69.900 de euro (TVA inclus). La acest ultim model de casă su­pra­faţa utilă este de 108 mp la care se adaugă şi un lot de teren.

4. Metropolitan Residence

În acest ansamblu din sudul Ca­pitalei s-au finalizat patru din cele opt blocuri dintr-un proiect de 200 de apartamente. Ansamblul Metropolitan Residence a fost în­ce­put în martie 2010 şi are blocuri de două etaje plus un etaj mansardat şi este situat la graniţa dintre Popeşti Leordeni şi Berceni. Proiectul a avut succes la vânzări, chiar dacă una dintre principalele probleme din această parte a Capitalei este calitatea dr­u­mu­rilor de acces . Dezvoltatorii pro­mit remedierea acestora după fina­li-zarea proiectelor.

5. Studio Plus Grand Arena

Ansamblul a fost început în toamna anu­lui trecut, construcţia având 98 de a­par­­tamente. „Noua dezvoltare a fost po­si­bilă mai ales ca urmare a vânzării comple­te a ansamblului Studio Plus Brâncoveanu. Apartamentele au fost finalizate şi sunt pregătite alte dezvoltări", a declarat Cătă­lin Grigore, director de vânzări. An­sam­blul este situat în partea de sud a Ca­pi­­talei şi este compus din două blocuri cu un re­gim de înălţime D + P + 2 E + 2 M.

6. Cosmopolis

Complexul din Ştefăneşti a fina­lizat în ultimele luni 60 de apartamente de două, trei şi patru camere (tip duplex). Acestea sunt vândute aproape în totalitate. La acestea se adaugă recompartimentarea unui bloc din care au rezultat 42 de noi apartamente de două camere şi garsoniere. Turcii de la Opus mai pre­gătesc până în decembrie alte 178 de unităţi. Printre acestea figurează şi o ofertă de vile înşiruite. Cum acestea s-au vândut aproape toate încă din faza de proiect, se pregăteşte construcţia altor două grupuri de câte opt vile cu livrare în 2012. Pe to­tal, pentru anul 2011, în acest an­samblu sunt promise spre livrare un total de 280 de unităţi, în care sunt incluse şi cele deja finalizate.


Sursa

16 August 2011