În ciuda crizei imobiliare, există developeri care susţin că au vândut sute de apartamente în 2010.

17010-21_cartierul_latin.jpgCel mai mare succes la vânzările de locuinţe noi l-au avut anul trecut dezvoltatorii din apropierea Bucureştiului. În aceste vremuri fără bani, principalul motiv al migrării cumpărătorilor către periferie este preţul redus. În general, cele mai multe contracte de cumpărare au fost făcute prin Programul „Prima Casă".

Dezvoltatorii care se pot lăuda cu peste o sută de apartamente vândute a­nual se numără pe de­ge-tele de la o mână. Asta pentru că ma­joritatea celorlalţi vând doar 10-15 locuinţe anual, din stocuri de 100-200 de apartamente scoase pe piaţă. Astfel că aceşti puţini developeri cu succes la vânzări acoperă cea mai mare parte a tranzacţiilor. Lor li se adaugă în ultimul timp dezvoltatorii de ansambluri mici, de 20-30 de lo­cuinţe. Ridicarea unor blocuri mici a fost un adevărat trend în ultimii doi ani, când investitorii nu au mai ris­cat să rămână cu prea multe unităţi pe stoc, nevândute.

„În zona Capitalei au fost scoase la vânzare aproximativ 10.500 de apar­tamente în 2010. Dintre acestea, cel mai bine s-au vândut cele ieftine, criteriul plasamentului fiind lăsat pe plan secund", a declarat Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Îi vom trece în revistă pe primii cinci dezvoltatori din ţară, după nu­mărul de vânzări înregistrate anul trecut. Am preferat un clasament de­di­cat ansamblurilor, şi nu dezvoltatorilor, pentru a sublinia succesul la vânzări pe categorii de apartamente. Cu alte cuvinte, există dezvoltatori chiar şi cu 7-8 ansambluri ridicate. Dacă aceştia vând în toate ansamblurile, spre exemplu, 100 de apartamente, dintr-un total de 1.000 scoase la vânzare, acest lucru nu poate fi con­siderat un succes la vânzări.

Datele de mai jos se bazează strict pe informaţiile furnizate de că­tre dezvoltatori şi se referă la apartamentele pentru care s-au semnat con­tracte sau antecontracte de vân­zare anul trecut.

1. Militari Residence: 620 de unităţi

Proiectul de lângă Me­tro Mili­tari are 23 de blocuri. Anul trecut aco­lo s-au vândut circa 620 de apar­tamente, din care 300 cu două ca­me­­re, 200 de garsoniere şi restul, aparta­men­te cu trei camere. 80% din a­cestea au fost vândute prin pro­­gramul „Prima Casă". „Ce­le­lalte 20% au fost vândute cu plata cash, asta pentru că noi nu practicăm vânzări în rate la dezvoltator", a declarat Ionuţ Tudorie, di­rec­tor de marketing al Militari Residence. Acesta adaugă şi faptul că respectivii cumpărători s-au mutat deja şi că, în materie de vânzări, ansamblul a înregistrat o creştere cu 10% faţă de anul 2009. În întregul ansamblu sunt aproximativ 1.400 de apartamente. Preţurile sunt de 30.000-40.000 de euro pentru o garso­nie­ră (TVA inclus), 40.000-50.000 de euro - apartamentele cu două camere şi 55.000-75.000 de euro - apar­ta­mentele cu trei camere. Variaţiile sunt în funcţie de su­pra­faţă şi poziţionarea apartamentului în bloc şi au finisajele incluse în preţ.

2. Confort City: 300 de unităţi

Domus Stil susţine că în ansamblul de la ieşi­rea din Bu­cu­reşti au fost contractate aproximativ 300 de locuinţe anul trecut. Cele mai multe apartamente vândute au fost cele de două camere, cu o pondere de aproximativ 85% din totalul vânză­rilor, apoi cele de trei camere - 8%, garsonierele - 5% şi ce­le de pa­tru camere, cu 2%. Preţul mediu de tran­zac­ţionare a fost de 39.500 de euro pentru garso­niere (TVA 5% inclus), 55.000 de euro - apartamen­te­le de două camere şi 74.000 de euro - apartamen­te­le de trei camere. Suprafeţele variază de la 41 mp construiţi la garsoniere şi 70 mp construiţi la apartamentele cu două camere până la 106 mp con­struiţi la apartamentele cu trei camere. Jumă­tate din apar­tamente au fost contractate prin Pro­gramul „Prima Casă" şi cealaltă jumătate prin rate la dezvoltator. Nivelul vânzărilor a fost similar ce­lui din anul 2009, susţin reprezentanţii Domus.

3. Răsărit de Soare: 260 de unităţi

Complexul Răsărit de Soa­re, finalizat în 2009, a atras anul trecut cumpărători pentru 260 de apartamente. An­sam­blul din apropierea Auchan Titan cuprinde 988 de unităţi, cu preţuri de la 39.000 de euro pentru o garsonieră, 58.000 de euro pentru apartamente cu două camere, 75.000 de euro pentru cele cu trei camere şi 106.000 de euro pentru apartamentele de patru camere. Preţurile nu includ TVA. Apartamentele sunt finisate, beneficiind de parchet laminat, gresie, faianţă, uşi, aer con­di­ţionat şi încălzire centrală. Dezvoltatorul ansamblului, Conarg Real Estate, a mai vândut 35 de apartamente şi în proiectul finalizat în 2010, Quadra 2. Şi vânzările acestui dezvoltator au fost stimulate de programul guvernamental. Mai precis, din cele 295 de unităţi vândute anul trecut, circa 60% au fost făcute prin „Prima Casă".

4. Green City: 150 de unităţi

Ansamblul din su­dul Bucureştiului a vândut anul trecut 150 de unităţi, conform repreze­ntan­ţi­lor dezvoltatorului. Com­ple­xul de vile din localitatea 1 De­cembrie este singurul din această listă care a vândut foar­te pu­ţin prin „Pri­ma Ca­să" (doar 5%), ca urmare a preţurilor ri­dicate. Aceste preţuri variază în funcţie de trei tipuri de case, de la 105.000 la 110.000 de euro, cu TVA inclus. Vilele din Green City au suprafeţe de la 120 mp, distribuite la parter şi etaj, până aproape de 200 mp. O parte din acestea s-au făcut cu plata în rate, la dezvoltator. Green City Construct a solicitat intrarea în insolvenţă la în­ce­putul lunii ianuarie, cu scopul de a se pune sub protecţia reor­ganizării judiciare. În această lună dezvoltatorul urmează a înainta tribunalului propunerea pentru planul de reorganizare. Complexul, situat la km 18 pe DN5 (Bucureşti-Giurgiu), a vândut 100 de unităţi în 2009, conform re­pre­zentanţilor dezvoltatorului.

5. Cartierul Latin: 112 unităţi

Acest complex a intrat în top chiar şi cu cifrele parţiale de vânzări de pe anul trecut. Asta pen­tru că an­samblul din Pre­lun­girea Ghencea este ridicat de doi dezvoltatori (Vic­tor Stoi­­culescu şi Ga­briel Lu­pu­les­cu), fiecare cu par­tea sa de blocuri, iar dintre aceştia doar unul a putut fi contactat. Dăm mai jos vânzările din blocurile ridicate de Gabriel Lupulescu. Acesta susţine că a vândut anul trecut peste 110 apar­ta-men­te. Dintre acestea, 90 de apartamente cu două camere, 14 apartamente cu trei camere şi 8 garsoniere. Media de preţuri, cu TVA inclus, este de 42.000 de euro pentru garsoniere, 62.000 de euro apar­tamen­te­le cu două camere şi 80.000 de euro cele cu trei ca­me­re. „90% din apar­ta­­men­te au fost vân­dute prin programul «Prima Ca­să»", susţine Bog­dan Iovan, re­pre­zentant de vânzări din Cartierul Latin.


Sursa

14 March 2011