De departe cel mai activ investitor în 2010 a fost fondul sud-african New Europe Property Investments (NEPI) care a fost implicat în două tranzacţii de proporţii în valoare totală de circa 140 mil. euro, adică 56% din volumul total aferent acestui an.

15778-floreasca_business_park_3d9aa4efd1.jpgDacă tranzacţiile încheiate în prima parte a anului au fost concentrate pe preluarea datoriilor, putem spune că suedezii de la Ikea au fost cei care au spart gheaţa şi au dat un suflu nou pieţei în a doua parte a anului. Achiziţia platformei industriale Timpuri Noi din Bucureşti, pentru 34,6 mil. euro a fost primul semnal pozitiv primit de jucătorii din piaţă în 2010.

Vânzarea la licitaţie a Tiago Mall Oradea a bătut drumul pentru ceea ce avea să se întâmple în partea a doua a anului, când City Mall a fost declarat falimentar, iar Armonia Brăila a intrat în insolvenţă. UniCredit, banca ce a finanţat construcţia mall-ului din Oradea, a tras un semnal de alarmă pentru proprietarii de mall-uri cu datorii.

Spre final de an lucrurile au început să se precipite, gigantul francez Auchan, alături de cei doi manageri ai BelRom, a cumpărat 12 ha din platforma industrială Electroputere Craiova în vederea construirii primului mall din Bănie.

Cireaşa a fost pusă pe tort de NEPI care a fost actorul celei mai mari tranzacţii de la începutul crizei şi până acum. Fondul sud-african a cumpărat complexul de birouri Floreasca Business Park (foto) de la Portland Trust pentru 100 mil. euro.

Una peste alta, investitorii au încheiat anul cu optimism în ceea ce priveşte activitatea din 2011 şi majoritatea se aşteaptă la o creştere de 10-20% a volumului de investiţii aferent anului ce urmează.


Sursa

27 December 2010