În ultima perioadă, cele mai importante scăderi s-au înregistrat la dobânzile la creditele în lei, concomitent cu reducerea bonificaţiilor la depozite.De la începutul anului, băncile au tăiat serios din dobânzile la creditele în lei şi valută, continuând astfel trendul început către finele anului trecut.

sursa:gandul.infoNumai clienţii noi însă pot să se împrumute mai ieftin, pentru că reducerile sunt valabile doar în cazul creditelor nou acordate. Unele bănci au aplicat strategia micşorării marjelor de dobândă la finanţările în lei, cum este cazul grecilor de la Emporiki Bank, după ce BNR le-a dat posibilitatea să se împrumute mai ieftin în moneda naţională.

Începând de luni, banca a tăiat trei procente din dobânda la creditele ipotecare în lei, iar noua dobândă este de 10,44% pe an (calculată la indicatorul ROBOR de luni). Aceeaşi strategie a ieftinirii finanţărilor în lei are şi OTP Bank.

Banca a tăiat un punct procentual din dobânzile la lei, astfel că dobânda la creditul ipotecar de achiziţii cu comision lunar a scăzut la 11,86%, respectiv 15,36% în cazul celui fără comision lunar. Garanti Bank, în schimb, a ieftinit cu 1,8 procente finanţările în euro garantate cu ipotecă, iar creditul imobiliar se vinde acum la o dobândă de 6% pe an.

 

 

Sursa

26 January 2010