Un top al celor mai mari scăderi de preţuri la apartamente în intervalul T3 2010 - T3 2011 plasează Irlanda pe prima poziţie, cu un declin de 14,3%, potrivit datelor firmei de consultanţă imobiliară Knight Frank.

22832-casa-vanzare-bloomberg.jpgStudiul este realizat asupra a 51 de pieţe, din Statele Unite până în Australia, China sau Dubai, dar piaţa locală nu este cuprinsă, în condiţiile în care biroul din Bucureşti al Knight Frank nu oferă servicii pe segmentul rezidenţial.

Din top 10 al scăderilor de preţuri fac parte în special ţări din estul Europei, precum Rusia, Ucraina, Bulgaria, Polonia, Cehia, Letonia şi Slovacia, singurele excepţii, alături de Irlanda, fiind reprezentate de Cipru şi Spania.

Cu o scădere a preţurilor la apartamente de circa 5% în acest an, consemnată de majoritatea analizelor locale, piaţa imobiliară din România ar fi putut intra în topul scăderilor, ţinând cont că pe poziţia a zecea se află Slovacia, cu un declin de 4,3%.

În 28 dintre cele 51 de pieţe analizate s-au consemnat creşteri de preţuri, cele mai mari fiind înregistrate în Hong Kong (19,3%), Estonia (14,3%), India (13,9%) şi Taiwan (12,7%).

Analiza mai arată că în Statele Unite declinul preţurilor a fost de 3,9%, iar în Marea Britanie de 0,5%, în timp ce în Franţa locuinţele s-au scumpit cu 6,7%.


Sursa

2 January 2012