Numarul americanilor bogati care nu mai pot sau nu mai vor sa plateasca imprumuturi ipotecare de peste un milion de dolari, pentru proprietati din zone privilegiate precum Silicon Valley, inregistreaza o crestere mai mare decat in cazul restului populatiei SUA, potrivit International Herald Tribune.

Fie ca este vorba de resedinta principala, a doua locuinta sau o casa cumparata ca investitie, o proportie tot mai mare din bogatii Americii nu isi mai platesc datoriile.

Astfel, mai mult de 1 din 7 beneficiari de imprumuturi de peste un milion de dolari au intarzieri serioase la plata ratelor, potrivit datelor companiei de analiza a pietei imobiliare CoreLogic, citate de Mediafax.

In schimb, probabilitatea ca detinatorii de proprietati mai modeste, de sub un milion de dolari, sa isi respecte obligatiile financiare este mult mai mare, numai 1 din 12 fiind in neregula cu plata ratelor.

Desi este dificil de dovedit, datele CoreLogic sugereaza ca multi dintre proprietarii unor locuinte costisitoare renunta deliberat la acestea, exact asa cum ar proceda cu orice investitie considerata nerentabila.

"Bogatii sunt diferiti: au mai putine scrupule", a declarat Sam Khater, analist la CoreLogic.

Ken Lowman, agent imobiliar de proprietati de lux, a declarat ca 4 din 11 vanzari intermediate in iunie au fost cazuri de neplata a imprumuturilor ipotecare. "Nu am vazut niciodata ca bogatii sa fie atat de afectati. Si-au facut planuri in baza celor mai optimiste scenarii, ca veniturile lor vor continua sa creasca, iar piata imobiliara nu va scadea niciodata. Toti au acum un plan B", a spus el, adaugand ca unii proprietari evacueaza in ultima clipa aceste locuinte, fiind intr-o stare de negare a realitatii.

Creditorii se tem ca multi dintre cei aproximativ 11 milioane de proprietari de locuinte ale caror credite sunt mai mari decat valoarea actuala a proprietatilor vor renunta la ele, in special daca va piata va scadea din nou.

Din acest motiv, asa-numitele default-uri strategice au devenit subiectul unor dezbateri intense in Statele Unite, in ultimele luni.

 


Sursa

12 July 2010