Traficul este o problemă în multe orașe ale lumii, dar ca în București de rău nu mai este nicăieri. Dacă aceasta era demult senzația șoferilor bucureșteni, acum există un top european care să le confirme ceea ce simt zi de zi, în drumurile pe care le parcurg. Topul a fost întocmit de TomTom, o companie de navigație și cartografiere.

41584-traffic-jam.jpgCele mai mari orașe ale lumii au început deja să implementeze sisteme de eliberare a traficului. De la taxe impuse șoferilor, până la încurajarea transportului în comun, diferite țări încearcă diferite variante, iar rezultatele nu întârzie să apară. România însă este abia la nivelul în care se conștientizează problema. Până la găsirea și implementarea soluțiilor mai este un drum lung, iar între timp, Bucureștiul deține locul fruntaș în topurile care anunță cel mai aglomerat trafic din Europa. Acesta este rezultatul companiei de navigație și cartografiere TomTom, care a colectat informații timp de nouă ani înainte de publicarea acestui raport.

Locul 13: Napoli, Italia

În Napoli, șoferii petrec în trafic cu 33% mai mult timp decât ar trebui până a ajunge la destinație. Situația s-a înrăutățit față de anul trecut, atunci când procentul era de 31%. 

Locul 12: Koln, Germania

Situația din Koln este similară cu cea din Napoli, diferența fiind de doar un procent. Astfel, șoferii care conduc în Koln petrec în trafic cu 34% mai mult timp decât ar fi necesar, pentru a ajunge la destinație.

Locul 11: Varșovia, Polonia

În Varșovia, șoferii petrec în trafic cu 37% mai mult timp decât este necesar pentru a ajunge la destinație, o îmbunătățire de 1% față de anul 2015.

Locul 10: Atena, Grecia

În Atena, procentul de timp pe care șoferii îl petrec în plus în trafic este tot de 37%, dar este pe un loc mai sus în top, comparativ cu Varșovia, pentru că blocajele de trafic au crescut față de anul 2015.

Locul 9: Manchester, Anglia

În Manchester, șoferii petrec cu 38% mai mult timp în trafic decât ar fi necesar, o înrăutățire de un procent față de anul trecut. 

Locul 8: Bruxelles, Belgia

Și în Bruxelles, procentul este tot de 38%, dar creșterea este de 3% față de anul trecut

Locul 7: Paris, Franța 

Și șoferii din Paris petrec în trafic tot cu 38% mai mult timp decât ar trebui, dar creșterea față de anul trecut este de doar 2%.

Locul 6: Roma, Italia 

Roma este un oraș bine cunoscut pentru blocajele în trafic, iar procentul de timp pierdut este de 40%, în creștere cu 2% față de anul trecut.

Locul 5: Marsilia, Franța

Marsilia se află pe locul 5 al topului, un un procent de 40%, în creștere cu 2% față de anul 2015

Locul 4: Londra, Anglia

Londra face eforturi susținute pentru a reduce traficul, cu un sistem de plată pentru șoferii care traversează zonele aglomerate, dar numărul șoferilor este atât de mare încât este nevoie de eforturi suplimentare. Momentan, șoferii petrec în trafic cu 40% mai mult decât este necesare, în creștere cu 2% față de anul trecut.

Locul 3: Saint Petersburg, Rusia

Saint Petersburg, Rusia, are un procent de 41%, în creștere cu 1% față de anul anterior

Locul 2: Moscova, Rusia

În Moscova, procentul de timp pierdut în trafic urcă până la 44%. Cu toate acestea, oficialii TomTom au acordat acestui oraș premiul pentru cel mai bun sistem de parcări.

Șoferii din Moscova beneficiază de implementarea unui sistem inteligent de transport, cumulat cu o nouă politică de parcări care a redus timpul de căutare a unui loc de parcare cu până la 65%”, arată oficialii TomTom.

Locul 1: București, România

Bucureștiul are cel mai rău trafic din Europa, cu un scor de 50% ca timp pierdut în trafic, dar și o creștere masivă de 7% față de anul trecut, un salt nemaiîntâlnit în cazul celorlalte orașe din top.

 

26 August 2017