Românii nu economisesc, nu au de unde. Ei preferă să facă investiții mici și dese, în funcție de bugetul de care dispun la momentul respectiv, pentru creșterea confortului din locuințe. În fiecare an, lucrările de renovare, achizițiile de electrocasnice sau tranzacțiile cu locuințe sunt catalogate drept cele mai importante decizii financiare, iar ultimul an nu a făcut excepție.

36277-calculator.jpgNumărul românilor care fac economii se reduce la mai puțin de un sfert din total, după cum arată studiile, iar numărul celor care nu reușesc să își plătească ratele către bancă sau datoriile de altă natură este îngrijorător: peste 40% dintre români par să fie în această situație, arată un studiu IRES. Mai mult, peste jumătate dintre românii intervievați estimează că și anul acesta vor fi nevoiți să facă sacrificii financiare. Iar aceste sacrificii sunt în general dedicate locuinței, potrivit aceluiași studiu.

29% dintre persoanele chestionate au făcut o achiziție importantă pentru familie sau gospodărie. Dintre aceștia, 19% au cumpărat un autoturism, 16% au renovat sau reamenajat locuința, 15% au achiziționat aparate electrocasnice, 14% au achiziționat o locuință. În procente mai mici, 6% și-au schimbat centrala termică, alți 6% au cumpărat mobilă, tot în procente de 6% s-au împărțit și cei care au cumpărat un televizor sau un computer și doar 3% au declarat că au achiziționat un teren”, arată studiul IRES.   

Numărul celor care își cumpără apartamente este cu 10% mai mare decât al celor care își cumpără case

Dintre cei care au vândut sau cumpărat locuințe, 43% au ales apartamente sau garsoniere și doar 34% au optat pentru case și vile. O bună parte dintre intervievați au declarat însă că vor continua să facă economii și în 2015, în speranța că își vor permite și ei achiziția unei locuințe.

Acest studiu sugerează un comportament clasic pentru o perioadă cu probleme din punct de vedere economic. Este revelator pentru cititor să știe că procentele prezentate nu se raportează la întreaga populație, ci la acel număr de 30% dintre repondenții care au declarat că au făcut o achiziție importantă. Cu alte cuvinte, dacă raportăm aceste cifre la întreaga populație, reiese faptul că acei 19% care au cumpărat un autoturism reprezintă de fapt doar 6% din eșantion”, explică pentru IMOPEDIA.ro Marian Tănase, consultant financiar.

Românii fac economie la încălzire, benzină sau chiar medicamente

Iar pentru a putea cumpăra bunurile dorite sau pur și simplu pentru a duce un trai decent, românii sunt nevoiți adesea să renunțe la mai multe categorii de confort. Prima și poate cea mai generatoare de disconfort, în această perioadă a anului, este economia la încălzire. Potrivit studiului, 45% dintre repondenți au făcut economii la încălzire în anul care a trecut și tot atâția sunt de părere că vor fi nevoiți să facă acest lucru și anul în curs.

39% dintre repondenți au făcut economie la mâncare, iar 37% dintre aceștia se așteaptă să fie nevoie de acest sacrificiu și în 2015. Similar, 64% dintre cei intervievați au făcut economie la îmbrăcăminte, iar 60% sunt de părere că vor fi nevoiți să economisească pe acest segment și în 2015. 35% dintre cei care au participat la studiu au economisit benzină pentru autoturism, 26% dintre persoanele intervievate au făcut economii la medicamente și estimează că va fi nevoie să facă acest lucru și în 2015”, arată studiul IRES.

Economiile pentru vacanță sunt, de asemenea, un procent important. Din zece români, doar trei au fost în vacanță anul trecut, iar din aceștia, jumătate au avut o singură vacanță. Alți 23% spun că au fost în două vacanțe, iar 19% au declarat că au avut mai mult de două vacanțe.

Cei mai mulți repondenți au afirmat că au cheltuit sub 1.000 de lei pentru o vacanță, în timp de 28% au cheltuit între 1.000 și 2.000 de lei în acest scop. Numărul celor care au cheltuit peste 3.000 de lei formează un procent de 15%”, arată studiul IRES.

În privința împrumuturilor, băncile sunt cele mai des folosite în acest scop: 43% dintre cei care au împrumutat bani au ales să apeleze la o bancă. Împrumuturile de la prieteni sunt însă aproape la fel de des întâlnite, în 41% dintre cazuri. 34% dintre intervievați se împrumută de la membrii familiei iar 6% au apelat la Case de Ajutor Reciproc. La momentul studiului, 41% dintre cei intervievați aveau datorii în curs de plată, iar 24% dintre aceștia spuneau că există persoane care le datorează bani.

Citește și:

3 February 2015