Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Transformarea comunei Vlădești în vedetă internațională: olăritul propulsează întreaga regiune

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 3488

Ceramica de Horezu este recunoscută în toată lumea, dar lucrări de aceeași calitate se fac și în alte zone din Oltenia. În comuna Vlădești, de exemplu, sunt o mulțime de meșteșugari specializați în ceramică albă, iar autoritățile locale au vrut să transforme această tradiție locală într-un fapt recunoscut la nivel mondial. Mai mult, chiar au reușit. De la începutul acestui an, România are o nouă destinație pe harta europeană a ceramicii, în comuna Vlădești.  

olaritComuna Vlădești a devenit a doua localitate din Oltenia, după Horezu, recunoscută pentru olărit. Acest lucru a fost posibil după demersurile susținute ale autorităților locale. Miza era mare: odată intrată pe lista turistică a localităților de olărit, comuna urma să înflorească la nivel economic. 

Odată ce localitatea devine un punct pe drumul ceramicii, apare dezvoltarea firească a pensiunilor, a locurilor care vor găzdui vizitatorii. Acest moment înseamnă, de fapt, dezvoltarea economică a unei localități”, a explicat primarul comunei la momentul respectiv.

De asemenea, această schimbare înseamnă mult pentru viitorul localității. În acest moment, tinerii sunt în general interesați să se mute în orașe mari, în căutarea împlinirii profesionale. Dacă olăritul devine o activitate productivă, Vlădești ar putea redeveni o localitate tânără.

„Eu am învățat tehnicile olăritului de la tatăl meu. Nu aș fi putut altfel, e o meserie grea. Dar copiii mei nu vor niciunul să devină olari. Li se pare o meserie fără viitor și fără posibilitatea de a se întreține pe ei, sau pe familiile lor. Așa că au plecat la facultate, la Craiova”, explică Mihaela Dobre, olar.

Familiile care încearcă să ducă tradiția olăritului mai departe organizează acum ateliere pentru copii, în care îi învață pe aceștia secretele meseriei, la Căminul Cultural din localitate.

Când copiii văd că vin turiștii, admiră munca lor, cumpără ceramica, se simt motivați să învețe acestă meserie. și părinții găsesc motive în plus să îi încurajeze să stea acasă”, continuă Mihaela Dobre. 

În acest moment, în România sunt șapte localități recunoscute la nivel european pentru olărit: Corund, Vama, Marginea, Rădăuți, Satu Mare, Miercurea Ciuc și Horezu.

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

macheta_pentagon.jpg
OFERTE RECOMANDATE
Baba Novac , SU: 45 mp, 2 cam.
Rahova , SC: 72 mp, 2 cam.
Bucurestii Noi , SC: 56 mp, 2 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai comentate stiri

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video