Transilvania este recunoscută în moduri diferite de români și străini. În timp ce românii cunosc zona pentru peisajele greu de egalat, bisericile-monumente și palatele-fortărețe, străinii recunosc acest tărâm într-un mod mai comercial: vampiri și lupi. Mulți dintre străini nici măcar nu cred că Transilvania există cu adevărat, dincolo de cărți și filme. Iar în timp ce autoritățile locale nu depun prea multe eforturi concrete pentru a transforma această zonă într-un magnet turistic, la adevăratul ei potențial, agențiile de turism internaționale încearcă să o promoveze drept ultimul tărâm cu adevărat medieval, din Europa, un loc care trebuie neapărat vizitat.

38581-transilvania_turn.jpgTransilvania este un loc cu adevărat spectaculos, dar departe de a fi ficțional, în ciuda a ceea ce cred cei mai mulți străini. Mărginit la est de Munții Carpați, tărâmul de dincolo de pădure încă pare nedescoperit. Peisajele păstrate parcă neschimbate de secole sunt completate de castele medievale, palate elegante, biserici fortărețe și ruine impresionante.

„Deși e greu să ocolești poveștile înspăimântătoare, acolo se găsesc și păduri de foioase, pășuni luxuriante și pajiști cu flori sălbatice. Călătorind în Transilvania, descrisă ca fiind ultimul peisaj cu adevărat medieval din Europa, simți că te-ai întors în timp cu 100 de ani. Căruțe trase de cai huruie pe drumurile prăfuite, în timp ce păstorii își mână turmele iar sătenii fac căpițe de fând în soare. Nu deveniți prea romantici totuși, asta înseamnă totodată infrastructură slabă, de exemplu drumuri cu gropi și trenuri care merg încet, deci veți avea nevoie de răbdare. Totuși, condițiile de condus nu sunt atât de rele pe cât spun unii. Câinii maidanezi sunt o altă problemă”, se arată în descrierea Lonley Planet, revistă de turism.

În mod surprinzător, pentru turiștii străini, nu toți localnicii sunt încântați de reputația sângeroasă a lui Vlad Țepeș

Atracțiile turistice sunt nenumărate, în zonă.  Chiar dacă nu tocmai în modul  înspăimântător, 38582-sat_rasfirat_transilvania.jpg la care se așteaptă cei mai mulți turiști. Aceștia sunt adesea surprinși să afle faptul că Vlad Țepeș este considerat un erou, în Transilvania și că nu toată lumea este încântată de reputația de vampir pe care acesta a dobândit-o. Tocmai de aceea, turismul bazat pe acest scenariu este controversat la nivel instituțional. În schimb, sunt o mulțime de locuri care amintesc de trecutul învolburat al României.

Fortărețele din Făgăraș amintesc de bătăliile din secolul XVII al prințului Gabor Bethlen, chiar dacă în anii 1950, acestea au fost transformate de comuniști în închisori pentru dizidenți. Castelul restaurat este acum folosit ca muzeu și bibliotecă. Valea Prahovei este renumită deopotrivă pentru vinurile zonei și pârtiile de schi, iar somptuoasele palate Peleș și Pelișor au servit drept reședință pentru regina Maria. Peleșul a fost primul castel din Europa care a avut iluminare electrivă, un lift electric și încălzire centrală”, se arată în ziarul The Independent.

Agricultura tradițională, prietenoasă cu animalele sălbatice, face Transilvania drept unul dintre cele mai bune locuri pentru faună, din Europa. Regiunea are patru parcuri naționate, două rezervații ale biosferei și trei din toate cele cinci parcuri naturale ale României.

Parcul Retezat protejează mai mult de 300 de specii de floră și 50 de specii de mamifere, incluzând ursul brun, lupi, linxi, vulpi, căprioare sau capre negre. Transilvania este renumită și pentru apele terapeutice. Noroiul mineral și apele termale sărate din Sovata ar vindeca infertilitatea. Apele tămăduitoare din Ocna Sibiului, similare cu Marea Moartă, când vine vorba de salinitate, sunt bune pentru artrită.  Cei care se simt curajoși se pot îndrepta către Covasna, pentru o „saună” de gaze post-vulcanice, în principal din dioxid de carbon și sulf, benefice pentru problemele cardiovasculare”, se arată în ghidul turistic internațional Bradt.

Prințul Charles de Wales este printre cei mai împătimiți susținători de marcă ai Transilvaniei

38583-transilvania_pod_transilvania.jpgUnul dintre cei mai împătimiți susținători de marcă ai Transilvaniei este prințul Charles de Wales, care se implică activ în conservarea mediului rural. El a cumpăra și a restaurat mai multe ferme pe care turiștii pot să le închirieze. Cât despre drumurile care conduc spre Transilvania, cel mai important este Transfăgărășanul, catalogat de publicațiile străine drept drumul cel mai uimitor din lume. Deși nu există un moment nepotrivit pentru a vizita Transilvania, specialiștii internaționali recomandă toamna drept anotimpul perfect pentru a face asta.

Toamna este un anotimp încântător, în Transilvania. Frunzele colorate transformă peisajul într-un frumos tablou. Sunt atât de multe festivaluri legate de recoltă și târguri pastorale, înainte de instalarea iernii grele. Primăvara și toamna sunt perfect pentru trasee și drumeții obositoare, precum și oportunități pentru observarea vieții sălbatice. Sunt atât de multe atracții în Transilvania, încât nu este posibil să le vizitezi pe toate în două săptămâni, dar măcar te poți mulțumi cu o parte din ele”, încheie specialiștii de la Bradt.

CITEȘTE ȘI:

 

3 November 2015