Pentru cei mai mulți agenți imobiliari, tranzacțiile de milioane de euro sunt doar un deziderat. Mulți nu ajung acolo niciodată. Dar nu pentru că nu ar avea priceperea necesară, ci pentru că nu reușesc să își învingă propriile prejudecăți, spun cei care au reușit deja să facă saltul la categoria super-lux. Orice agent imobiliar care crede în el, care muncește permanent pentru a-și atinge scopul, va ajunge la nivelul dorit indiferent de etapa în care se află piața imobiliară, indiferent dacă este vorba despre o criză imobiliară sau dacă piața este pe val.

41436-tranzactie.jpg„Aceasta este cea mai mare vânzare a mea, o vânzare de 6,65 milioane de euro”, își începe povestea Vasile Ciorita, unul dintre cei mai influenți agenți imobiliari ai momentului. Iar povestea, deși spectaculoasă prin prisma sumelor aflate la mijloc dar și a anvergurii pe care o au clienții de pe acest palier, a mers altfel cât se poate de firesc.

În noiembrie anul trecut am avut o clădire de birouri de vânzare pe strada Traian. Am făcut publicitate online pe care le folosesc, iar în urma acestei campanii m-a sunat un client care apoi a venit la birou și mi-a spus că dânsul este în Top 300 cei mai bogați români, motiv pentru care își dorește să nu îi dezvălui identitatea”, își amintește Vasile Ciorita.  

Acest client tocmai vânduse 70% din activele unei fabrici contra 40 de milioane de euri, bani pe care era hotărât să îi investească în active imobiliare închiriate, care aduceau un randament de cel puțin 9%. O altă condiție pentru această achiziție era ca aceste proprietăți să se afle în zone premium și în anumite spații comerciale și clădiri de birouri.

I-am aratat mai multe spații, printre care și clădirea din Traian, pentru care ulterior a și dat avans jumătate din prețul de vânzare. În următoarele discuții, am venit pregătit cu un istoric al clienților mei, printre care și o firmă din Azerbaidjan căreia i-am vândut un spațiu comercial pe care voiau acum să îl revândă, iar pe lângă acesta mai aveau și alte două clădiri de vânzare. Am întrebat clientul din Top 300 dacă nu ar vrea să vizioneze și spații care se abat puțin de la cerințele lui inițiale, a fost de acord, așa că ne-am dus să negociem acest pachet de trei imobile”, spune Vasile Ciorita. 

În urma negocierilor, din pachetul de trei clădiri, clientul și proprietarii au căzut de acord asupra unei singure proprietăți, construită în 2013 în zona General Budișteanu colț cu General Berthlot, închiriată cu 56.000 euro/lună și care avea un randament de 10,1%.

„Au fost trei luni de negocieri intense, dar la finalul acestora, s-a bătut palma pe 6,65 milioane de euro. A urmat un contract cu cont escrow pentru suma de 500.000 de euro, pentru a oferi posibilitatea verificării atente a actelor. Abia la final s-a făcut contractul și s-a plătit suma”, explică Vasile Ciorita.

Acest caz este exemplul clasic despre modul în care poate deraia o negociere, fără ca acest lucru să fie neapărat un dezavantaj pentru vreuna dintre părți. Deși inițial s-a negociat pentru trei clădiri și s-a achitat avans pentru o clădire, la final s-a impus drept necesară reînceperea negocierilor pentru a cumpăra o singură clădire. 

Aș vrea să transmit următorul mesaj agenților imobiliari: nu contează suma la care vindeți un imobil, trebuie să aveți întotdeauna încredere în voi și în faptul că puteți mai mult! Ceea ce este foarte important în orice bussines este perseverența! Ridicați ștacheta de fiecare dată, nu trebuie să vă lăsați limitați de un anume preț de tranzacționaare. Astfel vă va crește încrederea în sine și veți putea obține orice doriți”, încheie Vasile Ciorita.

CITEȘTE ȘI:

 

9 May 2017