0-339-art_92158_1.jpg Din totalul tranzactiilor, Bucurestiului i-au revenit 540 de milioane euro.
» Casele si halele industriale, mai putin atractive decat birourile si spatiile comerciale.
» Preturile proiectelor imobiliare vor creste, iar fondurile de investitii vor detine portofolii tot mai mari.

Aderarea la UE a stimulat apetitul investitorilor pentru piata imobiliara romaneasca. Cel mai recent studiu al companiei de profil CB Richard Ellis arata ca in anul premergator aderarii investitiile au avut un ritm de crestere fara precedent. Prognozele sunt optimiste si pentru anul in curs. Romania va atrage ca un magnet investitori privati si fonduri de investitii.

Capitala ia "crema" afacerilor

Tranzactiile imobiliare au atins aproximativ 740 de milioane euro in 2006, reprezentand 59% din totalul investitiilor pe piata romaneasca, incepand din 2003 pana in prezent, se arata in studiul CB Richard Ellis. Bucurestiul a "inghitit" cele mai multe investititii imobiliare, tranzactiile ajungand la 540 de milioane de euro in cel de-al doilea semestru al anului trecut.

Cresterea s-a produs datorita presiunii exercitate de fondurile disponibile in Europa si temerii ca preturile de pe piata locala vor continua sa creasca pe termen lung, in special dupa aderarea la UE, a declarat Catalin Maruntelu, reprezentant al departamentului de cercetare al CB Richard Ellis.
Cele mai semnificative cresteri ale tranzactiilor s-au inregistrat pe segmentul spatiilor de birouri – circa 382 de milioane euro (in crestere cu 124% comparativ cu 2005) si pe cel al spatiilor comerciale – 285 de milioane euro. Au fost tranzactionati aproximativ 187.000 mp, totalizand 15,5% din stocul total de birouri. Pe piata investitiilor in spatii de birouri preturile au crescut cu 15%, ca urmare a dezechilibrului intre cerere si oferta, dar si a cresterii costurilor de constructie si a pretului terenurilor, situandu-se in prezent intre 2.200-2.700 euro/mp.
Cele mai mari tranzactii cu cladiri de birouri au fost achizitionarea de catre Immoeast a proiectului Victoria Park pentru 60 milioane euro si vanzarea primelor doua cladiri din Sema Parc catre fondul austriac Europolis. Ca alternativa la lipsa proprietatilor de calitate, investitorii au devenit interesati si de cladirile de birouri clasa B care ofera randamente mai mari, dar au un potential mai redus de inchiriere, a aratat Maruntelu.
Segmentele industrial si rezidential au cunoscut cea mai lenta activitate, cu tranzactii de investitii de 43 milioane euro. In 2006, a fost incheiata o singura tranzactie in domeniul hotelurilor, in valoare de circa 29,5 de milioane euro. Totusi, piata rezidentiala devine din ce in ce mai activa, cu numeroase proiecte aflate in constructie sau in stadiu avansat de obtinere a autorizatiilor, cu potential pentru investitori. Rom Canada Group a vandut proiectul rezidential West Park companiei BSR Europe pentru suma totala de 14 milioane euro, in timp ce Charlemagne Capital a achizitionat 50% din proiectul rezidential Asmita Gardens, a spus Catalin Maruntelu.

Preturile urca

Romania va ramane una dintre cele mai cautate piete din Europa Centrala si de Est, atat pentru investitorii institutionali, cat si pentru cei privati, iar preturile proiectelor imobiliare vor creste, concluzioneaza analistii CB Richard Ellis. Ei au conturat  un tablou cuprinzator al evolutiilor pietei imobiliare din acest an. Astfel, fondurile de investitii vor activa pe piata locala atat in calitate de cumparatori, dar si de codeveloperi. Dezvoltatorii vor deveni tot mai interesati de astfel de parteneriate, deoarece leasingul imobiliar nu finanteaza proiectele de mari dimensiuni, iar creditele bancare sunt inca scumpe. In plus, "pe piata va creste numarul tranzactiilor cu proiecte nefinalizate, in defavoarea celor cu cladiri finalizate, investitorii urmarind sa isi asigure randamente cat mai bune", spune Catalin Maruntelu. Analistii mai arata ca fondurile private cu risc redus si fondurile institutionale vor investi tot mai mult pe piata romaneasca, urmand sa detina portofolii tot mai mari si mai diversificate.

Jucatorii

Englezii si austriecii domina.
Piata investitiilor imobiliare se afla in stadiu incipient. Ea a fost dominata de investitorii din Marea Britanie (50%) si Austria (45%). Cel mai activ investitor in 2006 a fost Sparkassen Immobilien AG, membru Erste Group, care a achizitionat proiectul Sun Plaza si Hotel Novotel pentru suma totala de 179,5 milioane euro. Alte tranzactii mari au fost incheiate de UKA/APN (103,5 milioane euro), Accesion Fund (80 milioane euro), Charlemagne Capital (80 milioane euro) si Equest Balkan Properties (50,7 milioane euro).
Sursa

12 April 2007