In acest moment in Romania, exista tranzactii de investitii in proprietati comerciale de peste 300 milioane de euro (birouri, retail si industrial) intr-un stadiu avansat de negociere, majoritatea proprietatilor fiind cladiri de birouri.

22107-tranzactii-pe-teava-in-valoare-de-300-milioane-.jpgIn ciuda incertitudinilor din mediul economic, investitorii continua sa fie activ interesati de cladiri de birouri cu rata de neocupare scazuta si chirii sustenabile, amplasate in zone cu acces la metrou. Aceste cladiri confera cumparatorului o mai mare siguranta a veniturilor si in general, o perspectiva pozitiva asupa potentialilor chiriasi in contextul lipsei ofertei de cladiri de calitate in anii urmatori, se arata intr-un comunicat al companiei Colliers International.

Tranzactia de tip joint-venture avand in prim plan centrul comercial Victoria City, reprezinta o tranzactie majora pentru piata imobiliara din Bucuresti si pentru Romania in general, fiind prima tranzactie de tip joint venture cu un centru comercial semnata in Bucuresti in ultimii 4 ani", a afirmat Blake Horsley, Director Investment Services in cadrul Colliers International Romania, care a asistat CD Capital si Benevo Capital in acest proces.

Expansiunea continua a retailerilor in ultimele 12 luni a condus la posibilitatea atingerii unor praguri mai ridicate de preinchiriere si, astfel, dezvoltarea de centre comerciale a devenit din nou un subiect pe agenda dezvoltatorilor si a investitorilor.

"Nivelul tranzactiilor aflate acum in negociere este extraordinar pentru piata, deoarece aceste tranzactii vor stabili repere utile atat vanzatorilor cat si cumparatorilor, mai ales in etapa . Este important sa subliniem momentul cand au fost demarate aceste tranzactii, adica acum 6-9 luni. Daca discutiile pentru aceste proprietati ar fi inceput in vara, nu cred ca am fi asistat la acest volum ridicat de tranzactii, in conditiile in care atat finantarea bancara cat si acordul actionarilor au devenit mult mai greu de obtinut. In consecinta, dupa o posibila efervescenta in decembrie 2011 si in primul trimestru al anului 2012, consider ca al doilea semestru al anului viitor va fi mai degraba linistit, pe masura ce dificultatile in obtinerea finantarii vor afecta piata similar cu modul in care s-a intamplat in 2008 si 2009", a adaugat Horsley.

In decursul anului 20011, Departamentul de Investitii al Colliers International a consiliat peste 95% din tranzactiile de investitii cu proprietati de peste 10 milioane de euro intermediate de companiile de consultanta imobiliara.


Sursa

17 November 2011