0-1324-unnpr.jpg Măsura, propusă de notari, are drept scop reducerea evaziunii fiscale din domeniu

 Plata unui bun imobil a cărui contravaloare depăşeşte echivalentul a 15.000 de euro va putea fi realizată doar prin virament bancar, nu şi prin cash, aşa cum se practică în prezent. Propunerea vine din partea Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR) şi are menirea de a duce la scăderea evaziunii fiscale din domeniu.

"Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România a propus reprezentanţilor Băncii Centrale ca orice tranzacţie imobiliară de peste 15.000 de euro să fie realizată exclusiv prin virament bancar.

Această măsură ar duce la atenuarea evaziunii fiscale", a declarat pentru "Adevărul" Viorel Mănescu, preşedintele UNNPR. Potrivit acestuia, propunerea pusă în discuţie săptămâna trecută a fost agreată în principiu şi de oficialii BNR.

Iniţial, propunerea UNNPR făcea referire la tranzacţiile imobiliare de peste 10.000 de euro. Şi Guvernul României a aprobat săptămâna trecută o ordonanţă de urgenţă care modifică şi completează Legea 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor.

Potrivit acesteia, băncile, societăţile de asigurări, firmele din domeniul jocurilor de noroc sau amanet, notarii, avocaţii sau administratorii fondurilor de pensii private trebuie să raporteze Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor orice tranzacţie care depăşeşte echivalentul a 15.000 de euro.

Ghid cu valorile de tranzacţionare a imobilelor

La solicitarea Ministerului Justiţiei, UNNPR a propus includerea printre modificările ce au fost aduse Legii 656 şi a prevederii referitoare la plata exclusiv prin virament bancar a tranzacţiilor imobiliare de peste 15.000 de euro.

În urmă cu două săptămâni, Mănescu a anunţat că UNNPR va elabora un ghid imobiliar cu valorile de tranzacţionare a imobilelor.

Potrivit acestuia, valorile ce vor fi stabilite de Societatea Naţională a Experţilor vor fi orientative. "Ghidul nu obligă actorii tranzacţiei imobiliare să practice un anumit preţ", a subliniat Mănescu.

"Această expertiză are rolul următor: dacă declari preţul mai mic decât valoarea din expertiză, atunci impozitul pe tranzacţie se stabileşte la valoarea de expertiză. Dacă preţul este superior valorii din expertiză, atunci impozitul şi celelalte taxe, TVA-ul, onorariul se stabilesc la valoarea pe care o declară partea", a explicat Mănescu.

Sursa

30 April 2008