Dupa ce Fiscul a luat la ochi manelistii pentru spaga primita in timpul concertelor, acum s-a orientat spre piata imobiliara. Vor fi verificate persoanele care au facut tranzactii imobiliare in 2007-2008.

Tranzactiile imobiliare facute de Becali si fratii Negoita, in vizorul FisculuiAgentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va verifica tranzactii facute de persoane notorii, cum ar fi europarlamentarul George Becali si Ionut si Robert Negoita, magnatii imobiliarelor, potrivit unor surse din cadrul Agentiei, citate de Gandul.

Gigi Becali sustine ca nu a realizat decat o tranzactie imobiliara in perioada 2007-2008. Ionut Negoita, proprietarul grupului Pro Confort, spune ca a vrut sa se inregistreze ca platitor de TVA, insa legea nu a fost foarte clara si s-a inregistrat cu un an mai tarziu.

Nestiind exact cum se interpreteaza legea, nu a perceput TVA de la clientii carora le-a vandut locuinte in ultimii ani, adaugand ca va plati daca s-a dovedit ca a gresit.

Problema lui Negoita este una destul de veche, legea fiind interpretabila. Daca o persoana fizica ridica un bloc de locuinte sau de birouri, operatiunea nu poate fi considerata de Fisc drept ocazionala, adica fara obligatia platii de TVA daca persoana realizeaza vanzarea printr-o singura tranzactie, iar in anul respectiv nu va mai efectua alte operatiuni imobiliare, conform viziunii Ministerului Finantelor asupra aplicarii TVA la tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice.

In cazul unei constructii de tip bloc de locuinte, Fiscul va considera ca activitatea economica a persoanei fizice a inceput in momentul in care a angajat costuri pentru investitia respectiva.


Sursa

17 August 2009