O singura cladire de 3.500 mp a fost livrata de la inceputul anului in Bucuresti. Companiile se muta in imobile cu locatii si chirii mai bune, dar si in functie de conexiunile transportului in comun.

18088-platinum-business.jpgSuprafata totala inchiriata pe piata spatiilor de birouri din Capitala a de­pasit in primele trei luni pragul de 50.000 mp, ceea ce reprezinta o crestere cu 66% a volumului tranzactionat pe pia­ta inchirierilor comparativ cu trimestrul I al anului trecut. In total, de la inceputul anului au fost incheiate aproximativ 55 de tranzactii cu spatii de birouri, inclu­zand relocari, extinderi, renegocieri si preinchirieri, suprafetele inchiriate de companii variind intre 400 si 750 mp, declara Claudia Cetatoiu, Senior Office Negotiator al companiei King Sturge.

Din aceasta cifra, 1.250 mp au reprezentat renegocieri, 3.000 mp extin­deri, 570 mp preinchirieri si restul - relocari. ,,Vorbim in special despre relo­cari din alte cladiri in spatii noi, neo­cupate inainte de companii. Relocarile au la baza diverse motive. In unele ca­zuri se prefera pentru locatii mai bune, mai aproape de transportul in comun, pentru chirii mai mici sau pentru ca spatiile existente sunt insuficiente. Am dori sa mentionam aici un lucru imbucurator si anume ca mutarile pe piata chiriilor nu mai provin din partea companiilor care vor sa isi restranga activitatea, asa cum era cazul in 2009", remarca Cetatoiu. Printre companiile care au decis anul acesta sa isi extinda spatiul existent mentionam Lidl in Pipera Business Tower, HP in Upground, Capgemini in Premium Plaza. Singura tranzactie de preinchiriere a fost realizata de Contrast Management Consulting&Training la Romana Offices.

Principalele companii care au semnat contracte de inchiriere in primul trimestru al anului provin din domeniul IT (Intel, Ortec), servicii, incluzand domeniul farmaceutic (Pfizer, Bristol Myers Squibb), medical (Medicover, CMU), firme de avocatura (White&Case, Wood Oltenasu&Asociatii), advertising (Tempo Advertising, GPD Advertising) si bunuri de consum (JTI, Lidl, Cargill). Firmele de publicitate se indreapta in continuare catre vile, casele de avocatura catre cladiri de birouri (exemple: White&Ca­se, Wood Oltenasu si Asociatii si renegocierea contractului Wolf Theiss in Bucharest Corporate Center). Totodata, inceputul de an a adus pe piata un nou chirias, compania Intel inchiriind 3.500 mp in cladirea Upground, situata pe Bdul Dimitrie Pompei. Zonele de interes pentru firme continua sa fie reprezentate de cartierele din centru si din nord, care au atras cele mai multe relocari in primul trimestru al anului.

Scade rata de neocupare

Razvan Gheorghe, Managing Direc­tor Cushman&Wakefield, spune ca in 2011 ar trebui sa vedem revenirea inves­titorilor internationali, aflati in cautare de proiecte in dificultate (distressed) cu preturi negociabile.

„Investitorii oportu­nisti vor prelua conducerea, in timp ce altii vor continua sa se uite la pietele mai sigure din Europa de Vest sau la alte tari din ECE, mai putin afectate", afirma analistul Cushman&Wakefield. Randa­mentele cladirilor de birouri au ­ramas la 9% in CBD (Central Business District) din Bucuresti si cu 100-200 puncte de baza mai mult in alte parti din Romania.

Activizarea companiilor pe piata chiriasilor de spatii office a avut ca efect imediat scaderea ratei de neocupare la aproximativ 16% de la 16,8% cat se inregistra la finalul trimestrului IV din 2010. Chiria medie pentru spatii in cladirile de prim-rang a ramas insa neschimbata, la nivelul de 19 euro/mp pe luna. ,,Estimam ca rata de neocupare sa se apropie de 10,5% pana la finalul anului si sa incepem din nou discutii privind semnarea unor contracte de preinchiriere din a doua jumatate a anului 2012", afirma Cetatoiu. Analistul explica faptul ca din cauza ritmului mult scazut al livrarii de cladiri fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand erau finalizati 60.000 mp si datorita unei economii ce incepe sa se revigoreze, este evident ca in cazul cladirilor de clasa A va exista un grad mai mare de ocupare. Spre exemplu, singura cladire livrata de la inceputul anului este Frumoasa Office Building, apartinand Primavera Deve­lopment, si care totalizeaza apro­ximativ 3.500 mp.

Analistii King Sturge estimeaza livrarea unui stoc de 120.000 mp pana la finalul anului.

Proiecte noi ce urmeaza a fi livrate sunt Platinum Business&Convention Center, Crystal Tower, Cathedral Plaza si Novo Park G. Pentru urmatorii doi ani au fost anuntate Hermes Business Campus, Ana Tower, Raiffeisen Evolu­tion Sky Tower si AFI Business Park.


Sursa

10 May 2011