Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Trecutul pătat al Turnului Eiffel: licitații trucate, favoruri politice și afaceri speculative

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 2054

Turnul Eiffel este astăzi, incontestabil, o dovadă a măiestriei inginerești, a designului și un exemplu pentru arhitecții care îndrăznesc să revoluționeze domeniul construcțiilor. Dar la fel ca orice lucru care sparge tiparele, și Turnul Eiffel a fost mai mult boicotat decât apreciat. Ba chiar a fost la un pas de a fi demolat. Singurul motiv pentru care a rămas în picioare a fost rolul crucial pe care l-a jucat în capturarea infamei spioane Mata Hari. De atunci, francezii au învățat să iubească ceea ce numeau „acest inutil și monstruos Turn Eiffel, o pată de cerneală care aruncă umbra de ură a odioasei coloane de foi de metal și șuruburi”.

Trecutul pătat al Turnului Eiffel: licitații trucate, favoruri politice și afaceri speculativePentru a ajunge unanim acceptat drept valoare pentru patrimoniul francez, Turnul Eiffel a străbătut un trecut zbuciumat. La momentul la care se făceau planurile inițiale, nici măcar Gustave Eiffel nu credea în el. În schema inițială, turnul era un pilon impunător cu patru grinzi depărtate pe post de picioare, care se unesc pe măsură ce se înalță. Lui Gustave Eiffel i s-a părut că turnul avea un aer prea ingineresc, și a cerut un retuș de design. Astfel au apărut arcadele decorative de la baza turnului, pavilionul de sticlă la primul nivel și broderiile în oțel. Abia atunci, turnul a câștigat atenția lui Eiffel, care l-a prezentat întregii lumi la Expozitia de Arte Decorative, în toamna anului 1884 sub numele de Turnul Eiffel. Într-una dintre prezentările pe care le-a făcut în fața specialiștilor, Eiffel anticipa impactul pe care proiectul lui l-ar putea avea asupra lumii.

„Turnul Eiffel reprezintă nu doar Cum îţi ridici casă în două săptămâni? Locuinţele cu structură metalică, perfecte pentru clienţii grăbiţi Casele cu structură metalică reprezintă o soluţie ideală pentru proprietarii care nu sunt dispuşi să aştepte prea mult până să îşi vadă ... o formă de artă a ingineriei moderne, dar și secolul Industriei și Științei în care trăim. Pentru a construi acest turn, drumul a fost bătătorit de marea mișcare științifică a secolului XVIII-lea și de Revoluția din 1789, iar acest monument va fi construit ca o expresie a recunoștinței Franței”, explica Gustave Eiffel în anul 1855.

Legile au fost modificate într-un fel care părea să favorizeze construcția Turnului Eiffel

Un an mai târziu, odată cu câteva schimbări politice, au început pregătirile pentru un târg mondial care sărbătorea centenarul Revoluției Franceze. Arhitecții au fost chemați la concurs, cu proiecte care să fie ridicate în fața expoziției. Cu această ocazie, legile au fost schimbate într-un fel care părea pregătit special pentru Eiffel. Astfel, dintr-o competiție liberă, în care se putea prezenta orice fel de proiect ca arc de intrare în expoziție, criteriile s-au modificat pentru acceptarea exclusivă a proiectelor care includ un turn metalic de 300 de metri, cu patru fețe, care să fie ridicat pe Champ de Mars. După concurs, juriul a decis că toate proiectele în afară de Turnul Eiffel au fost insuficient elaborate sau imposibil de construit. Apoi s-a semnat și contractul prin care Eiffel primea 1,5 milioane de franci, mai puțin de un sfert din cei 6,5 milioane de franci necesari. Potrivit contractului, Gustave Eiffel avea dreptul să încaseze toți banii proveniți din exploatarea comercială a turnului pentru următorii 20 de ani, timp pentru care a primit autorizația de funcționare. Toată această situație a stârit revolta elitei pariziene, care s-a reunit sub „Comitetul celor 300”, respectiv câte un membru pentru fiecare metru de turn. Comitetul era condus de influentul arhitect Charles Garnier, cel care a ridicat Opera din Paris, numită și Opera Garnier. Aceștia au adresat o petiție către Ministrul Muncii și Comisarul pentru Expoziții.

„Noi, scriitori, pictori, sculptori, arhitecți și adepții pasionați de frumusețea până acum neatinsă a Parisului, protestăm cu toată puterea, cu toată indignarea, în numele gustului francez desconsiderat de ridicarea acestui ... inutil și monstruos Turn Eiffel... Pentru a argumenta acest lucru, imaginați-vă pentru un moment un turn amețitor, ridicol, care domină Parisul ca un gigantic coș de fum negru, strivind barbar sub el Notre Dame, Tour Saint-Jacques, Luvrul, Arcul de Triumf, toate monumentele noastre vor dispărea umilite în acest vis groaznic. Și timp de douăzeci de ani ... vom vedea întinsă ca o pată de cerneală umbra de ură a odioasei coloane de foi de metal și șuruburi”, arătau aceștia metaforic.

Gustave Eiffel a răspuns acestor critici prin o caricatură în care compară personal Turnul Eiffel cu piramidele Egiptene.

„Turnul meu va fi cea mai înaltă construcție făcută de mâna omului. Astfel, nu va fi și el grandios, în propriul fel? De ce ar fi ceva admirabil în Egipt, dar hidos și ridicol în Paris?”

De la începutul anilor 1900, Turnul Eiffel joacă un rol crucial pentru serviciile de comunicare

Toate aceste discuții se purtau însă în timp ce turnul se construia deja. Lucrările în sine au durat doi ani, în intervalul 1887-1889 și turnul a fost deschis publicului în data de 6 mai 1889. Spiritele nu s-au calmat însă nici 20 de ani mai târziu, când, la momentul expirări autorizației de funcționare, turnul trebuia dărâmat. Numai că, în plin Război Mondial, edificiul era împânzit de antene, inclusiv militare. Astfel, orașul a decis să îl păstreze măcar pe timp de război, chiar și fără permis. Apoi a apărut însă un punct de turnură: Turnul, prin importanța sa strategică, a jucat un rol important în capturarea vestitei spioane Mata Hari. De atunci, construcția a dobândit o importanță atât de mare pentru francezi încât au dispărut toate dicuțiile despre demolarea lui. Un an mai târziu, Turnul Effel a devenit o parte din Serviciul Internațional de Oră Exactă. După încă 10 ani, în 1918, Turnul a servit Radioului francez, iar din 1957, a fost folosit și de televiziuni. Construcția măsoară 324 m înălțime și are o greutate de peste 10.000 de tone. Acum, Top 10 – Clădiri-simbol din întreaga lume Fiecare ţară are clădiri cu care se poate mândri, însă din când în când, se ridică nişte construcţii care captivează ... Turnul este una dintre principalele atracții ale Parisului, cu mai mult de 5,5 milioane de vizitatori anual. În timpul construcției, turnul Eiffel a depășit în înălțime Monumentul din Washington – un obelisc de 170 m înălțime și a deținut recordul mondial timp de 41 de ani, până când a fost construită Clădirea Chrisler din New York, care are 319 metri. Între timp, din anul 1957, pe Turnul Eiffel s-a adăugat o antenă care îl face din nou cea mai înaltă clădire din lume. Din 1964, Turnul Eiffel a devenit monument istoric și face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

CITEŞTE ŞI: Paris, unul dintre cele mai puternice branduri imobiliare din lume Pe plan mondial, Paris are o reputaţie aparte în orice domeniu. În sectorul real estate, clienţii internaţionali consideră că ... Paris, unul dintre cele mai puternice branduri imobiliare din lume


Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Iancului , SC: 280 mp
Magheru , SU: 50 mp, 2 cam.
Splaiul Unirii , SC: 95 mp, 3 cam.

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video