Trimestrul III al acestui an s-a dovedit cel mai performant pentru piaţa de birouri de la începutul anului 2008 până în prezent, conform datelor din Raportul de Piaţă al CB Richard Ellis România. Mai multe tendinţe au marcat al treilea trimestru al anului 2010: o creştere a cererii cu 330% faţă de anul trecut până la cifra de 63.400 mp şi o creştere a activităţii totale de închiriere la peste 100.000 mp, incluzând reînnoiri şi renegocieri.

15297-154204-trimestrul.jpgAcest trimestru a fost cel mai bun de la începutul anului 2008. În acelaşi timp, putem spune că s-au livrat cele mai puţine clădiri noi. Doar 50.700 mp spaţii noi de birouri au fost terminate, iar dintre acestea 14% au fost ocupate de proprietari.

Tarife pe piaţa chiriilor

Chiria rămâne stabilă la 19,5 euro/mp/lună, dar se observă o presiune descendentă asupra chiriilor nete efective. Proprietarii sunt presaţi să ofere discounturi atât pentru chiria de bază, cât şi pentru locurile de parcare, potrivit specialiştilor. Totodată, vor perioade de chirie zero, taxe fixe de întreţinere şi contribuţie la amenajarea spaţiului.

„Efectele slabei reveniri economice, plus măsurile de austeritate recent introduse îşi vor face simţită prezenţa în lunile ce urmează. Din nou, după mai bine de doi ani, nicio tranzacţie investiţională majoră nu a fost finalizată în acest trimestru, având ca rezultat dificultatea majoră în evaluarea evoluţiei ratei randamentului. Clienţii instituţionali iau în considerare posibile investiţii, însă doar pentru clădiri solide, în zone prime şi caracteristici tehnice excelente.", se arată în cel mai nou raport de piaţă semnat CB Richard Ellis România.

Cererea

În acest trimestru extrem de pozitiv pentru piaţa birourilor, cererea a fost de 63.400 mp. Luând în considerare nivelul mediu din perioada 2008-2009 de 50.500 mp, acest trimestru a depăşit chiar şi cele mai optimiste scenarii. În timp ce un număr de chiriaşi aleg să se extindă şi să se relocheze din spaţii necompetitive în unele moderne, alţii, majoritari, aleg să-şi renegocieze contractele de închiriere şi să îşi prelungească contractele.

„Continuând tendinţa ultimelor trimestre, majoritatea tranzacţiilor s-au încheiat în clădiri de birouri din zona de Nord şi Nord - Pipera, fiecare deţinând aproximativ 30% din cerere. Aceste zone sunt urmate de zona Centru-Nord, cu aproape 20% şi Centru, Vest, Sud şi Est, fiecare cu mai puţin de 5%.", se mai notează în aceeaşi analiză.

Principalii clienţi

Companiile cele mai active din acest trimestru provin din următoarele sectoare: producţie in­dustrială şi energetică, IT&Telecomunicaţii. O excepţie rară în piaţă a fost faptul că sectorul Servicii Financiare, un sector aflat de obicei în primele locuri, acum nu s-a clasat în Top 3. Ca de obicei, companiile internaţionale domină piaţa tranzacţiilor cu peste 85% din totalul tranzacţiilor. Un jucător major al pieţei de birouri este reprezentat de industria farmaceutică, în special acele companii care operează clinici medicale şi/sau farmacii.

Oferta

Totalul spaţiilor finalizate în perioada 2008-2010 s-a situat la o valoare medie de 80.600 mp, iar în T3 2010 volumul total se situează mult sub această cifră, doar 50.700 mp. În ultimele trei luni s-au livrat clădiri importante de birouri clasa A, precum: Nusco Tower, Polona OB şi Sun Offices, primul proiect modern de birouri din zona de Sud. „Rata de neocupare este încă în creştere, atingând pragul de 18%. Spaţiile noi de birouri ce vor fi livrate şi puţinele contracte de preînchiriere vor face ca rata de neocupare să crească în perioada imediat următoare.", ­conchide raportul.


Sursa

24 November 2010