Troc imobiliarLipsa de lichidităţi îi face pe români să redescopere o practică comercială străveche. Schimbul de bunuri a reintrat în atenţia proprietarilor. Piaţa rezidenţială, marcată în ultimii cinci ani de vânzările încă din fază de proiect, se reîntoarce la o practică veche: schimbul.
În fiecare zi noi anunţuri. Criza a speriat proprietarii de locuinţe şi i-a făcut pe cumpărători să aştepte.

"Apartament cu trei camere, 70 de metri pătraţi, mobilat, cu îmbunătăţiri, 110.000 de euro negociabil sau schimb cu un altul". Este una dintre zecile de propuneri venite din partea proprietarilor de locuinţe vechi, care au renunţat să mai aştepte cumpărătorul.

Bucureşteanca oferă spre vânzare sau schimb două apartamente pe care acum le închiriază. Ambele sunt achitate integral. "Am avut nişte bani puşi de-o parte şi le-am cumpărat la sfârşitul lui 2005. Era în vogă să faci afaceri imobiliare. Am scos ceva bani cu ele", îşi aminteşte Cornelia Andrei.

În prezent le închiriază pentru 700 de euro unul, iar celălalt pentru 900 de euro, dar crede că anul viitor şi chiriile vor scădea, nu doar preţul de vânzare al locuinţelor. Bucureşteanca locuieşte într-o casă construită recent, la care nu se gândeşte să renunţe. "Am avut o ofertă bună de cumpărare pentru vilă, dar locuinţele noi trebuie păstrate", crede ea.

"Dau vilă nouă pe apartament vechi"

"Casele vechi au fost mereu obiectul acestuit tip de tranzacţie. Toate agenţiile au intermediat schimburi", spune Mircea Cleciu, director general al agenţiei imobiliare Neocasa.

Interesant nu este doar faptul că proprietarii apartamentelor din blocurile vechi sunt deschişi la schimb. În rubricile de anunţuri au apărut oferte inclusiv pentru vile nou-construite.

În comuna Pantelimon, o casă dintr-un miniansamblu rezidenţial de patru vile este scoasă la vânzare pentru 235.000 de euro. Proprietarul, care nu va locui nicio zi în casă nouă, este dispus să accepte şi un schimb cu un apartament indiferent de numărul de camere. Ţine doar la zonă. Vrea să fie foarte aproape de metrou sau semicentral. "De câteva săptămâni fac calcule. Pentru jumătate din suma de achiziţie am apelat la finanţare de la bancă. Acum nu îmi permit ratele", spune Dragoş B. "Aş vrea să vând, să îmi pot alege eu apartamentul în care să locuiesc. Dar cine mai cumpără acum?"

Lipsa lichidităţilor acutizează fenomenul

Chiar dacă preţurile au scăzut considerabil şi oferta de case a explodat, numărul proprietăţilor vândute se micşorează de la o lună la alta. Schimbul, practică des întâlnită în urmă cu şapte-opt ani, este singura soluţie care le-a mai rămas celor interesaţi de o nouă locuinţă.

„Încă nu poate fi vorba de un fenomen, dar în contextul actual, situaţia poate lua proporţii", spune Sorin Roşu, directorul general al agenţiei imobiliare Apulum 94.

Schimbul este momentan o soluţie de conjunctură. Participanţii la astfel de tranzacţii sunt interesaţi în aceeaşi măsură şi de vânzarea locuinţei pe care o deţin. Perioada de aşteptare care caracterizează în prezent piaţa rezidenţială este principala vinovată pentru situaţia creată, spun specialiştii. Panica şi zvonurile au contribuit decisiv la reorientarea proprietarilor înspre o practică ce a dat mereu rezultate.

"În fiecare zi, locuinţa mea se devalorizează. Am scos-o pe piaţă în luna aprilie, pentru că am simţit că dacă nu o vând până la începutul verii, nu voi recupera nici măcar suma investită în amenajarea ei. Dar cumpărătorii au întârziat să apară", spune Gabriel Velişcu, proprietarul unui apartament cu patru camere din cartierul Drumul Taberei.

Sursa

25 November 2008