0-679-thumb300_jf768w0036.jpgAverea imobiliară din nordul Bucureştiului va fi pusă pe masa negocierilor. Pentru cele 60 de hectare de teren, suma este infimă, 500.000 de euro, atât cât se ridică datoria pomicolei către creditorul său. Licitaţia va fi dictată de SC Florom Prodimpex SA, firma care a cumpărat creanţa Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa.  

Băieţii deştepţi din imobiliare se găsesc în faţa unei noi provocări. Activele unităţii pomicole din Băneasa vor fi executate silit. SC Florom Prodimpex SA, creditorul unităţii, a decis că este momentul să îşi recupereze "investiţia". "Vom organiza, bineînţeles, o licitaţie, suma de pornire fiind datoria de 1,6 miliarde de lei. Cei care au primit teren acolo prin revendicări vor intra ulterior în litigiu cu noi sau cu cine va câştiga licitaţia", a explicat Viorel Ghica, avocatul Florom. În aceste condiţii, se creează un tăvălug greu de oprit. Pe de o parte se găseşte firma renumitului om de afaceri turc, căruia nu i-au prea scăpat afacerile cu teren, iar pe de altă parte sunt noii proprietari îmbogăţiţi prin retrocedare în nordul Bucureştiului.

ASEDIUL

SC Florom Prodimpex SA nu poate obţine posesia terenului unităţii, deşi cu siguranţă acesta este miza. El va putea executa silit activele unităţii, aici incluzându-se şi plantaţia de pomi. Ulterior ei pot cere ADS concesionarea terenului potrivit legii, fără a deveni însă proprietarul acestuia. Licitaţia activelor Băneasa, dacă va fi publică, ar putea interesa multe dintre grupurile imobiliare care activează în nord. Gigi Becali, grupul foştilor avocaţi Capeti – Marin, cămătarii, oricine poate licita pentru unitatea pomicolă. Chiar dacă prin această mişcare ei nu vor avea acces direct la teren, nu e de ici-de colo să deschizi uşa paradisului verde din nordul Capitalei. Samsarii de terenuri nu vor lăsa Băneasa să le fugă de sub picioare şi vor negocia probabil la sânge cu turcii. Florom nu va renunţa nici ea prea uşor, pentru că aşteaptă prada de ani buni. Atât cei care au cumpărat drepturile litigioase, cât şi lichidatorii nu au decât un scop – terenul.

CUNOSCĂTORII

SC Florom Prodimpex SA a cumpărat creanţa unităţii în 1997 cu suma de 2,6 miliarde de lei vechi. Omul de afaceri turc Omer Ragip a urmărit îndeaproape situaţia unităţii. Astfel, cu câteva luni înainte de cumpărarea creanţei de la Bankcoop, el a trimis staţiunii o ofertă de asociere în participaţiune. Cum unitatea nu are titlu de proprietate asupra terenuui, acesta fiind în domeniul public al statului şi în administrarea Agenţiei Domeniului Statului, acest lucru nu a fost posibil. Aşa că s-a trecut la planul doi, cumpărarea creanţei. "În obiectul de activitate al firmei Florom nu figurează preocupări imobiliare sau mobiliare. Or, creanţa este un bun mobiliar. Cu toate acestea, ei nu fac decât să speculeze creanţe", a precizat juristul unităţii. Jurnalul Naţional a relatat de altfel modul în care acţionează SC Florom Prodimpex SA. Reţeta este destul de simplă. Firma cumpără creanţele diverselor unităţi de cercetare sau închiriază sedii ale unor ferme ce se găsesc în plin proces de lichidare. Singurul lucru imperios necesar este ca viitoarele "victime" să aibă pământ, hectare bune de pământ. Până în acest moment Florom se poate lăuda cu câteva capturi valoroase: 200 de hectare la Moara Domnească, iar în 2002 a obţinut, printr-o modalitate asemănătoare, 30 de hectare de pământ de la fermele Avicola Voluntari.  Astfel, în acest moment soarta celor 60 de hectare ale unităţii pomicole este în mâinile specialiştilor în acapărări prin creditări sau cumpărări de drepturi litigioase. Tocmai în momentul în care tot mai multe dosare de retrocedare păreau să îşi găsească rezolvarea în nordul Bucureştiului, firma omului de afaceri turc strică multe dintre planurile samsarilor de terenuri.

Pe de altă parte, directoarea unităţii pomicole, Adela Bărbulescu, susţine că firma care a cumpărat creanţa Bankcoop nu a făcut dovada acestui fapt: "Din punctul meu de vedere, ei nu au făcut dovada cumpărării acelei creanţe. Mai mult decât atât, din 1997 şi până în 2007 sunt zece ani. Potrivit legii, această creanţă s-a prescris. Statul ar trebui să ne sprijine şi să înţeleagă faptul că prin aceste executări silite tocmai bunurile în care statul a investit vreme îndelungată sunt distruse. Vom pierde fonduri genetice importante. Să nu mai spunem că această creanţă a fost crescută artificial la sume colosale", a explicat Bărbulescu.


PROBLEME CU AVAS

Conducerea unităţii susţine de altfel că nici Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu i-a acordat sprijinul necesar. SCDP Băneasa a sesizat AVAS-ului faptul că nu i-au fost comunicate două ordine de poprire. Mai mult decât atât, aceste datorii ar fi fost între timp plătite de un creditor necunoscut conducerii SCDP. "Noi am plătit datoriile pe care le aveam către AVAS. Mai rămăsese o parte din datoria Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pe care o mai aveam de achitat. Ne-am trezit cu creanţa care apărea cu suma integrală, deşi noi achitasem o parte din ea, vândută de AVAS către acest Florom. Mai mult decât atât, prin sechestrul pus abuziv de acest Florom pe Moara Domnească pot să spun că firma s-a îmbogăţit peste noapte. Valoarea activelor din Afumaţi se ridică la 100 de miliarde", a precizat.

Autoritatea pentru Valorificarea Acţiunilor Statului a răspuns solicitării Jurnalului Naţional privind ordinele de poprire ale unităţii Băneasa şi a specificat următoarele: "În vederea recuperării creanţei fiscale, AVAS a declanşat procedura de executare silită. Executorul judecătoresc Dobranici Doina Crenguţa a efectuat executarea silită asupra imobilelor Staţiunii. Urmare a distribuirii realizate de executorul judecătoresc, creanţa de natură fiscală, urmărită de AVAS, a fost recuperată integral. Ca urmare, poprirea instituită a fost desfiinţată".

 

ÎNDOIALĂ
"Din punctul meu de vedere, ei nu au făcut dovada cumpărării acelei creanţe. Din 1997 şi până în 2007 sunt zece ani. Potrivit legii, această creanţă s-a prescris. Statul ar trebui să ne sprijine şi să înţeleagă faptul că prin aceste executări silite tocmai bunurile în care a investit vreme îndelungată sunt distruse. Vom pierde fonduri genetice importante. Să nu mai spunem că aceastăcreanţă a fost crescută artificial la sume colosale"
Adela Bărbulescu, directoarea staţiunii Pomicola
 

 EXPLICAŢIE
"În aceste situaţii vorbim despre un contract de atribuire directă în concesiune a terenului. Este legal şi este dreptul lor. Florom a vrut să mai negocieze. Nu au ce să negocieze, pentru că este un contract cadru şi legea trebuie
respectată. Ei trebuie să înţeleagă că nu vor fi niciodată proprietarii acestor terenuri, pot să îl concesioneze, obligându-se la o redevenţă anuală"
Daniel Drăgan, preşedinte ADS

Proprietari pe terenul statului

Dincolo de bariera Capitalei, unitatea pomicolă deţine încă patru ferme: Moara Domnească, Feteşti, Şoldani şi Poroghia. Toate au în comun două lucruri: ascund o zestre imobiliară, datorită terenului de care dispun, şi se găsesc la mâna celui care a cumpărat creanţa unităţii mame – Florom Prodimpex. În primăvara acestui an, Florom a executat silit Moara Domnească, ce se întinde pe 200 de hectare de teren. Ulterior, creditorii au depus la Agenţia Domeniilor Statului documentaţia necesară concesionării terenului. Până în acest moment nu a fost semnat însă nici un act. "În aceste situaţii vorbim despre un contract de atribuire directă în concesiune a terenului. Este legal şi este dreptul lor. Florom a vrut să mai negocieze. Nu au ce să negocieze, pentru că este un contract cadru şi legea trebuie respectată. Ei trebuie să înţeleagă că nu vor fi niciodată proprietarii acestor terenuri, pot să îl concesioneze, obligându-se la o redevenţă anuală", a precizat Daniel Drăgan, preşedintele Agenţiei Domeniilor Statului (ADS).

Sursa

27 July 2007