Piaţa imobiliară din Turda nu şi-a revenit anul acesta, după cum sperau consultanţii imobiliari. Cererea pentru terenuri este aproape inexistentă, iar apartamentele se vând într-un ritm lent. Mai mult decât atât, în ultimele luni s-au închiriat din ce în ce mai puţine locuinţe.

Turda

Anul acesta nu a fost deloc unul strălucit pentru piaţa imobiliară din Turda. Deşi consultanţii imobiliari sperau la o îmbunătăţire faţă de 2010, s-a dovedit a fi tocmai opusul: chiar dacă valoarea proprietăţilor a scăzut, numărul de clienţi a fost mai mic.

„Comparativ cu anul trecut, a scăzut atât numărul de tranzacţii, cât şi preţul proprietăţilor. Nu au mai existat la fel de mulţi cumpărători ca în anii trecuţi, astfel că cei care au dorit să vândă anul acesta, au fost nevoiţi să lase din preţ", spune Dorin Chiş, manager al agenţiei imobiliare Romidia.

„Anul 2011 a fost complet opusul a ce ne aşteptam - faptul că proprietarii au coborât simţitor preţurile, nu a avut efectul scontat. Românii nu mai au bani, iar dacă îi au, îi păstrează pentru zile mai negre. Dacă nu am fi avut şi alte activităţi care să ne susţină afacerea, probabil că am fi închis de mult agenţia", recunoaşte directorul unei agenţii imobiliare din Turda.

Segmentul apartamentelor a înregistrat anul acesta cea mai intensă activitate, în parte şi mulţumită programului Prima Casă. Conform consultanţilor imobiliari din Turda, aproximativ jumătate dintre clienţi au apelat la programul guvernamental pentru a-şi achiziţiona o locuinţă. Restul de clienţi a achitat cu bani gheaţă, fiind destul de rare situaţiile în care cumpărătorii au accesat alte tipuri de credite.

  • Garsonieră - între 11.000 euro şi 18.000 euro
  • Apartament cu două camere - de la 15.000 până la 30.000 euro
  • Apartament cu trei camere - între 20.000 euro şi 40.000 euro

„Preţul variază extrem de mult, în funcţie de numeroase criterii - cât de spaţios sau cum este compartimentat apartamentul, nivelul de recondiţionare sau îmbunătăţirile aduse, nivelul clădirii la care este amplasat, precum şi zona. Totuşi, nu este mai mare de 10% diferenţa între locuinţe similare poziţionate în centru sau la marginea oraşului", declară reprezentantul agenţiei imobiliare Romidia.

Terenurile din afara oraşului costă în jur de 10 euro/mp

Oferta de terenuri disponibile se limitează doar la zonele semicentrale. În centrul oraşului mai există doar situaţii în care vreun proprietar vrea să vândă vreo bucată de grădină, nu şi alt gen de terenuri. Oricum, cererea pentru loturi de teren este extrem de mică, spun consultanţii imobiliari din Turda.

„Clienţii care ne calcă pragul sunt interesaţi de apartamente, nu de terenuri. Au fost foarte rare situaţiile în care au venit clienţi să întrebe de loturi de teren. Anul acesta, puţinele tranzacţii care au avut loc pe acest segment, au fost cu terenuri amplasate în afara oraşului, căci acolo preţul este mai mic", susţine directorul unei agenţii imobiliare din Turda.

„În oraş, se caută terenuri micuţe, de circa 500-600 mp, cu deschidere de minimum 15 metri, pretabile construcţiei unei case, cu un preţ de până în 30 euro/mp. Iar proprietarii au înţeles şi s-au adaptat noilor condiţii. În schimb, sunt destui tineri care şi-au cumpărat terenuri în Sănduleşti, la 5 km de Turda, deoarece preţul este accesibil: un teren de 1.000 mp, cu utilităţi, costă în jur de 10.000 euro", explică Dorin Chiş, managerul Romidia.

Cererea a scăzut dramatic pe piaţa chiriilor

Piaţa chiriilor funcţionează în regim de avarie în ultimele luni. Dacă de la începutul anului şi până în vară, au existat multe solicitări de închiriere, odată cu venirea toamnei au plecat mulţi chiriaşi, lăsând în urmă apartamente goale, pentru care nu există cerere. Mulţi chiriaşi erau angajaţi ai unor companii care au desfăşurat lucrări în zonă, după care şi-au încheiat contractele şi au plecat. Din septembrie, cererea este foarte mică, mărturisesc consultanţii imobiliari. Cu toate acestea, cele mai solicitate locuinţe sunt garsonierele sau apartamentele cu două camere.

  • Garsonieră - între 70 şi 110 euro/lună
  • Apartament cu două camere - între 100 şi 200 euro/lună
  • Apartament cu trei camere - între 150 euro şi 250 euro/lună


MAI CITEŞTE ŞI: Încă bate vânt de criză pe piaţa imobiliară din Cluj


9 December 2011