Turda este una dintre zonele-graniţă pentru piaţa rezidenţială din Bucureşti. Mărginită de un cartier muncitoresc, de o parte şi de unul elitist, de cealaltă parte, Turda este media de preţ a acestor două lumi. Apartamentele nu sunt ieftine, dar nici scumpe, iar calitatea construcţiilor este una apreciată, chiar dacă nu atinge luxul. Turda este, prin definiţie, o zonă dedicată clasei medii superioare.

24579-image-2010-03-17-7041705-56-reabilitare-termica.jpgȘoseaua Turda este mărginită, de ambele părţi, de blocuri înalte. Multe dintre ele au fost construite în ultima decadă a comunismului, deci începând cu anii 1980. Acest lucru este un avantaj pentru clienţii zonei, care apreciază suprafaţa mai mare decât în alte blocuri, precum şi durata lungă de viaţă pe care aceste construcţii o au în faţă. În plus, este o perioadă bună pentru clienţi: numărul mare de oferte şi cererea mică îi fac pe proprietari să fie mult mai flexibili.

„Oferta pe zona Turda este mai mare decât cererea, valabil nu numai pe această zonă, ci pe toate celelalte zone afectate instabilitatea pieţei imobiliare. Având  în vedere oferta destul de largă, clientul se poate muta în noua locuinţă relativ repede (o săptămână) în urma vizionărilor”, arată Ramona Georgiana şerbanică, reprezentant Casa Trans Imob.

Chiar dacă preţurile sunt ceva mai mari, clienţii se finanţează tot prin Prima Casă

Cei mai mulţi clienţi aleg să cumpere apartamente cu două camere. Preţul variază în jurul sumei de 70.000 euro pentru acest tip de apartament şi poate fluctua între 85.000 şi 95.000 euro, pentru cele cu trei camere. Chiar dacă preţurile sunt ceva mai mari decât în cartiere, clienţii aleg să se finanţeze tot prin Prima Casă, în cele mai multe dintre cazuri.

„Clienţii care caută această zonă sunt în principal din clasa medie, persoane cu vârste cuprinse între 35-40 de ani, printre care şi persoane care au locuit în zonă şi vor să rămână aici.”, spune Dan Mârzea, agent imobiliar Imoprest Invent.

Speculând dorinţa clienţilor de a plăti ceva mai mult în această zonă decât în altele, constructorii au încercat să testeze piaţa, cu câteva blocuri noi. Preţurile sunt mai mari pe acest segment, dar nu acesta este neapărat motivul pentru care unii clienţi se descurajează să cumpere un apartament într-un proiect rezidenţial nou.

„Imobilele construite în perioada 1980 - 2000 sunt, din punct de vedere al construcţiei, mult mai bine executate decât cele construite în prezent. Mulţi clienţi care sunt în căutare de apartamente în zonă preferă blocurile mai vechi în defavoarea celor noi”, completează Ramona Georgiana Șerbănică.  

Zona Turda este de asemenea căutată şi pentru închirieri, dar în acest caz, bugetul clienţilor nu depăşeşte 500 euro/lună. Astfel, garsonierele sunt cele mai căutate în acest segment şi, uneori, sunt solicitate şi apartamentele cu două camere.

CITEȘTE ȘI Herăstrău, locul în care se plătesc averi pentru cocioabe de lux


 

3 May 2012