Turcia obișnuia să fie o destinație de vacanță aproape obligatorie pentru români, indiferent de buget. Turcia oferă acomodare pentru toată lumea: ieftin sau scump, peisajele sunt tăietoare de respirație, cultura este fascinantă, iar încântarea clienților este garantată. Acum însă, alături de Turcia, la toate companiile de turism, se află un steag roșu care avertizează asupra riscurilor. Nu de puține ori, clienții chiar sunt descurajați să aleagă această destinație, iar evenimentele din ultimele zile nu au făcut decât să întărească această atitudine. Astfel, încet dar sigur, Turcia rămâne fără una dintre principalele ramuri ale economiei - turismul.

40580-turism_turcia.jpgÎn ultimul an, problemele din Turcia s-au ținut lanț. De la atacurile teroriste, până la revoltele interne, toate aceste evenimente au reprezentat un pericol major pentru integritatea fizică a celor care locuiesc sau doar se află acolo, pentru o perioadă de timp. În fața acestor amenințări, turiștii preferă să renunțe la această destinație atractivă din toate punctele de vedere, în favoarea unor locuri poate mai puțin ofertante, dar mai sigure.

După fiecare atac, de orice natură, hotelierii turci au redus tarifele de până la două ori față de sezonul anterior, au îmbogățit pachetele de cazare, totul pentru a convinge turiștii să vină la ei. Pentru cei care rezervă din timp, reducerile sunt de până la 50%. Dar de acum, prețul plătit pentru o vacanță în Turcia este echivalent cu un preț pus pe viața turiștilor, și nimeni nu vrea să își asume un asemenea risc”, explică pentru IMOPEDIA.ro Andra Dogaru, administrator Dogaru Tour.

După ani în șir de creștere constantă la nivel de turism, Istanbul a marcat pierderi puternice

Astfel, destinații preferate de turiștii români, precum Istanbul sau Antalia, au început să fie evitate la modul cel mai ostentativ. O idee chiar inspirată, după cum sugerează chiar și cei care vând pachete de vacanță în aceste destinații.

Istanbul a fost mereu pe un val de creștere puternică, dar în ultimul an, s-a remarcat o scădere drastică. Există cu 25% mai puțini români care au făcut rezervări spre această destinație. Antalia încă este mai bine văzută, fiind catalogată drept o zonă mai liniștită, ferită de atentate, dar chiar dacă resortul tău sau orașul în care te afli nu sunt afectate în mod direct, poți întâmpina probleme la aeroport, dacă există un atentat acolo sau cum a fost în cazul loviturii de stat eșuate, ceea ce este la fel de grav”, continuă Andra Dogaru.

Atunci când survine o situație de urgență, turiștii au posibilitatea de rerutare, amânare sau chiar de rambursare a sumei plătite

În urma loviturii de stat, turiștii care aveau vacanțe rezervate în această perioadă, pot opta, în cazul multor agenții de turism sau operatori aerieni, să își reprogrameze, reruteze sau chiar anuleze excursiile din perioada imediat următoare. Agențiile de turism au reprezentanți care se ocupă în mod direct de turiștii care au fost suprinși în Turcia de către problemele interne. Dar cu tot sprijinul oferit, soluțiile nu pot fi întotdeauna imediate.

Peste tot, măsurile de siguranță sunt înăsprite, dar starea de alertă se menține și la câteva zile de la evenimentele problematice. Sunt oameni care au ratat întoarcerea acasă din motive independente de ei și așteaptă în aeroport o șansă pentru a se întoarce acasă. Sunt familii cu copii, oameni cu probleme medicale, atmosfera poate fi liniștită, dar starea de șoc se resimte oriunde”, continuă reprezentantul agenției de turism.

Există însă și sute de turiști români care au ales să nu renunțe la vacanță, chiar dacă aceasta a fost programată la o zi-două după lovitura de stat. Agențiile de turism prin care au cumpărat biletele spun că aceștia au ajuns la destinație și s-au cazat fără probleme, sejurul lor decurgând momentan conform planului. Unii dintre cei care au renunțat la vacanță au aum remușcări, iar agențiile încearcă să găsească soluții de reluare a sejurului și pentru ei. 

CITEȘTE ȘI:

18 July 2016