Brandul clădirilor Trump cucereşte întreaga lume. Miliardarul Donald Trump continuă să îşi extindă activitatea organizaţiei ce îi poartă numele şi în ţările în curs de dezvoltare, deşi pe alocuri întâmpină obstacole birocratice. Cel mai recent proiect va fi amplasat în India şi va costa circa 50 milioane dolari, iar magnatul american va culege doar roadele, investindu-şi numai reputaţia.  

26025-trump_towers_sunny_isles_beach.jpgGurul imobiliar Donald Trump plănuieşte să îşi ducă numele pe toate continentele şi, în aceste vremuri, vizează cu precădere ţările în curs de dezvoltare. Americanul care s-a îmbogăţit din afaceri imobiliare susţine că acesta este un moment propice pentru investiţii majore şi că nu ţările cu tradiţie sunt ţinta organizaţiei sale.

„Toată lumea vorbeşte despre investiţii în perioada aceasta. Chiar zilele trecute mă sfătuia cineva să îmi plasez banii în ţări precum China sau India. Geniile care lucrează pe Wall Street insistă să investesc în India, în China, în ţări ale viitorului, nu în Statele Unite ale Americii”, a declarat Donald Trump într-un interviu pentru Fox News.

Cu toate acestea, instinctul care l-a îmbogăţit îl opreşte din a se arunca într-o piaţă necunoscută, care funcţionează după reguli diferite faţă de cele cunoscute până acum. Deşi în 2008, magnatul american vorbea despre înfiinţarea unui fond de investiţii imobiliare în India în valoare de un miliard dolari, acesta încă nu s-a materializat. Donald Trump Jr. a descris India ca fiind o „piaţă extrem de importantă”, dar a subliniat că organizaţia fondată de tatăl său nu este încă pregătită să se avânte aici. Acesta a specificat însă că cele mai atractive oraşe pentru grup sunt Mumbai, Hyderabad, Delhi şi Bangalore.

„După ce ne vom familiariza cu piaţa din India, vom continua cu investiţii majore. Deocamdată ne îngrijorează modul în care se desfăşoară lucrurile aici, astfel că cea mai bună opţiune este să ne găsim un partener local, care cunoaşte particularităţile pieţei”, a declarat Trump Jr. pentru WSJ.

Bogătaşii Indiei vor putea locui în faimoasele Turnuri Trump

De data aceasta, luxoasele Turnuri Trump se vor ridica în Pune, un oraş aflat la circa 200 km de Mumbai. Organizaţia Trump a anunţat că turnurile de 22 etaje vor fi construite până în 2015 şi vor conţine apartamente ultraluxoase, al căror preţ se anunţă că nu va coborî sub 2 milioane dolari. Pentru aceşti bani, cumpărătorii se vor bucura de finisaje costisitoare, de pardoseală de marmură, bucătării utilate complet cu aparate de ultimă tehnologie şi vor avea acces la piscină şi la centrul de fitness conceput de actorul de la Bollywood, John Abraham.

Pentru acest proiect, Organizaţia Trump a semnat un contract cu compania imobiliară Panchshil Realty. Aceasta urmează să furnizeze servicii de marketing, expertiză arhitecturală şi suport tehnic pentru construcţia turnurilor – cu alte cuvinte, deşi clădirile vor purta numele de „Trump”, miliardarul american nu îşi va risca banii cu acest proiect. Sagar Chordia, directorul Panchshil Realty, a declarat că firma indiană va suporta toate costurile, estimate la 50 milioane dolari, împărţind cu Donald Trump un procent semnificativ din profit, pentru folosirea brandului.

Organizaţia Trump nu se află la prima încercare de a intra pe piaţa indiană. În 2011, grupul american a încercat o asociere cu un dezvoltator local, Rohan Lifescapes, pentru a ridica un complex rezidenţial de lux într-o zonă bine-cotată din Mumbai. Dar proiectul s-a împotmolit în hăţişuri birocratice şi, deşi nu a fost încă retras, nu a fost anunţat un termen de livrare.

CITEȘTE ȘI: Miliardarul american care vrea să ridice un Las Vegas în Europa şi-a început cariera ca vânzător de ziare

 

 

16 August 2012