„Vom fi mult mai atenţi la calitatea lucrărilor de construcţii realizate pentru stat. Până pe 31 martie vom iniţia un act normativ cu stabilirea standardelor de cost în construcţii.

Aceeaşi lucrare pe bani publici trebuie să aibă marje rezonabile, nu de la unu la zece, ca acum", a declarat Elena Udrea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, la o conferinţă pe teme de construcţii care a avut loc astăzi.

Şi a dat ca exemplu costurile pentru reabilitarea termică, care în un ele cazuri sunt de 3.000 euro per apartament, dar în altele ajung şi la 30.000 euro per apartament.

Ministru a mai precizat că principalele probleme din domeniu sunt practicarea preţurilor de dumping la licitaţiile publice şi numărul mare de contestaţii care le preced. Pe viitor, ministerul intenţionează să ia măsuri împotriva celor care vin la licitaţii cu preţuri prea mici şi apoi înaintează numeroase acte adiţionale la contracte, pentru a putea termina lucrările începute.

Astfel, nu va mai fi permis nici un act adiţional fără a fi trecut prin Consiliul Tehnico-Economic al MDRT, iar cuantumul depăşirii de preţ va fi cel mult de 10% faţă de costurile contractului iniţial, susţine Elena Udrea.

Pe de altă parte, reprezentanţii firmelor de construcţii şi ale patronatelor furnizărilor de materiale de construcţii au înaintat mai multe propuneri reprezentanţilor ministerului, printre care garantarea de către stat a unor credite pentru unele lucrări de construcţii şi un program după modelul celui Rabla, pentru înlocuirea tâmplăriei vechi cu una termoizolantă.


4 March 2010