Proiectul mai vechi privind transformarea Bucureştiului într-o capitală dunăreană ar trebui reluat, fiind de importanţă deosebită pentru economia românească, a declarat marţi ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, la o conferinţă despre strategia europeană în regiunea Dunării.

sursa foto:http://upload.wikimedia.org"Prioritar pentru România este sublinierea importanţei fluviului Dunărea ca şi coridor de legătură între statetele din regiune şi Marea Neagră. Bucureştiul trebuie să devină în viitor capitală dunăreană, preocupări pentru realizarea unei artere navigabile care să lege capitala României cu Dunărea având o vechime, atestată de schiţele şi propunerile prezentate de peste 125 de ani. Eu cred că ar trebui să ne aplecăm din nou asupra acestui proiect mai vechi, ca Bucureştiul să fie una dintre capitalele dunărene", a declarat Elena Udrea, citată de NewsIn.

Discuţiile privind transformarea Bucureştiului într-un port dunărean datează încă de dinainte de 1990. Potrivit ministrului dezvoltării şi turismului, strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării se află pe agenda de priorităţi a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului şi va continua să reprezinte o prioritate pentru minister atât în perioada sa de elaborare, cât şi în perioada următoare de implementare.

"Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a susţinut încă din 2008 necesitatea elaborării acestei Strategii şi prin reprezentanţii săi a contribuit la elaborarea documentului cadru care reflectă priorităţile României pentru regiunea Dunării, a participat activ la lucrările grupului de lucru interministerial coordonat de Ministerul Afacerilor Externe, precum şi la dezbaterile publice organizate de Comisia Europeană în colaborare cu statele riverane", a afirmat Udrea, citată de NewsIn.

Ministrul a mai spus că, în urma punerii în aplicare a Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării, regiunea va deveni competitivă, dinamică, şi va beneficia de multiple colaborări trans-naţionale, transfrontaliere şi inter-regionale care vor conduce la diminuarea disparităţilor sociale şi economice care există în prezent între regiunile riverane Dunării. Fluviul Dunărea este al doilea ca lungime între fluviile Europei, după Volga, având o lungime de aproximativ 2860 km. O porţiune de 1075 km din lungimea Dunării, adică o treime, traversează România. Dunărea traversează zece ţări (Austria, Bulgaria, Croaţia, Germania, Ungaria, Republica Moldova, Slovacia, România, Ucraina, Serbia) şi trece prin patru capitale de stat: Viena, Bratislava, Budapesta şi Belgrad.

 


25 May 2010