Plajele de pe litoralul românesc au fost transformate în şantiere pentru blocuri, şi asta sub privirile îngăduitoare ale unor primari. Părerea îi aparţine ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.

16237-elena-udrea-13.jpg"Din păcate, unii dintre primari şi-au asumat rolul de paznici ai celor care au transformat plajele în şantiere pentru blocuri. Rechinii imobiliari, deşi animale de pradă, sunt protejaţi de administraţiile locale. Aceasta este explicaţia pentru care aproape toate construcţiile amplasate ilegal pe plajă care au fost demolate anul trecut de minister sunt acum reînălţate, unele cu avize de construcţie din partea primăriilor", scrie Elena Udrea pe blogul său.

Potrivit acesteia, unii primari revendică dreptul de a decide singuri asupra evoluţiei staţiunilor pe care le administrează, invocând principiul descentralizării. Udrea consideră totodată că principala cauză a problemelor din turism este lipsa de responsabilitate şi implicare a unora dintre autorităţile locale în iniţiativele ministerului.

"Teoria este frumoasă, dar practica de 20 de ani ne arată unde a dus lăsarea deciziei doar la nivel local. Un litoral dezvoltat inegal între nord şi sud, haotic, cu construcţii fără legătură cu specificul şi destinaţia zonei, dar care aglomerează excesiv spaţiul, făcându-l insuportabil. Motiv pentru care tot mai mulţi turişti aleg alte destinaţii. Litoralul românesc este de importanţă naţională. Ca urmare, are nevoie de reguli, principii de gestionare şi dezvoltare care să depăşească interesul local ", afirmă Udrea, citată de NewsIn.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului precizează că, atunci când a preluat funcţia, în urmă cu doi ani, a crezut că starea litoralului românesc se va schimba repede în bine. Nu a fost însă deloc aşa.

"La debandada construcţiilor noi, se adaugă rezultatele proaste ale privatizărilor în turism. Hoteluri cumpărate pe nimic sunt ţinute închise de şmecherii lor proprietari. Hotelierii adevăraţi mi-au cerut naţionalizarea acestora. Cred că o soluţie trebuie găsită împotriva celor care îşi bat joc de şansa României de a creşte economic prin dezvoltarea turismului, invocând garantarea prin Constituţie a dreptului la proprietate", precizează ministrul.

De asemenea, Udrea subliniază că în doi ani, şi pentru prima oară după Revoluţie, Guvernul a investit prin ministerul pe care îl conduce peste 80 de milioane euro în proiecte de infrastructură turistică, din care mai mult de 5 milioane euro pe litoral. Iar până pe 15 martie Udrea promite un PUZ profesionist al plajelor, dar şi implementarea unui plan de măsuri concrete care să dezvolte sudul litoralului. Aplicarea acestui plan va fi însă dificilă "dacă autorităţile publice locale văd litoralul ca pe propria moşie, de pe urma căreia îşi pot strânge o frumoasă avere, atunci şansele de salvare a turismului litoral sunt foarte mici"mai apreciază Elena Udrea.


31 January 2011