Uniunea Europeană /UE/ va acorda asistenţă financiară în scopul construirii a circa 16.000 de apartamente pentru cazarea persoanelor strămutate şi a refugiaţilor în Serbia, a anunţat joi şeful delegaţiei UE în Serbia, Vincent Degert, la Kraljevo /centru/, informează agenţia Tanjug.

27922-serbia_flag_10988000.jpgDegert a vizitat o clădire nouă din oraş, construită cu un ajutor din partea UE în valoare de 300.000 de euro şi în care sunt cazate 20 de familii.

Potrivit declaraţiilor lui Degert, delegaţia UE în Serbia va solicita fonduri europene, americane şi din altă parte în scopul de a construi apartamente în Serbia pentru persoane strămutate şi refugiaţi.

Comisarul sârb pentru refugiaţi, Vladimir Cucic, a afirmat că, la început, erau circa 700 de centre colective de cazare în Serbia şi acum sunt ceva mai mult de 20. El a precizat că mai există încă un asemenea centru în Kraljevo, unde se află în jur de 50 de persoane.

Uniunea Europeană a alocat până în prezent 51 milioane de euro pentru soluţionarea problemei locuinţelor pentru refugiaţi şi persoane strămutate. Numai pentru Kraljevo a fost alocat circa 1 milion de euro.

În noul bloc de locuinţe din Kraljevo au fost cazate 13 familii din Kosovo, trei din Bosnia-Herţegovina şi Croaţia şi patru familii sărace din Kraljevo.

Proiectul a fost realizat în cooperare cu Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi /UNHCR/, ai căror reprezentanţi au anunţat că în perioada următoare va continua construirea de astfel de locuinţe în Serbia.

Proiectul este finanţat din fonduri de preaderare ale UE şi realizat împreună cu Comisariatul pentru Refugiaţi al Republicii Serbia şi cu UNHCR.

 

Sursa

8 November 2012