La finalul lunii ianuarie, expiră termenul până la care băncile şi instituţiile financiare nebancare trebuie să adapteze normele de acordare a creditelor la cel mai recent regulament BNR. Pe ultima sută de metri, apar promoţii pentru clienţii care preferă un credit de consum pe o perioadă mai lungă sau care doresc credit imobiliar cu avans redus.

23029-130872maxim.jpgChiar dacă luna ianuarie este considerată în general una fără prea mare activitate, inclusiv în zona bancară, 2012 a început în ton de promoţie.

Alpha Bank a lansat o ofertă de credite imobiliare în euro cu avans minim de 15%. În numai câteva săptămâni, oferta se va schimba obligatoriu, iar creditele imobiliare vor porni cu un avans de cel puţin 20% - la lei şi 25% - la valută.

Carpatica a redus dobânzile la creditele de nevoi personale fără ipotecă. În prezent, banca oferă aceste împrumuturi pe perioade de până la 10 ani, faţă de maximum 5 ani, cât va fi obligatoriu în curând.

BCR acordă condiţii preferenţiale de costuri tuturor clienţilor care au un cont de salariu deschis la bancă, indiferent de vechime. Până în 2012, condiţiile preferenţiale se acordau doar celor care aveau un istoric cu banca.

Alte bănci au preferat însă să renunţe la ofertele promoţionale în aşteptarea noilor reglementări. UniCredit Ţiriac Bank nu a mai prelungit campania fără comisioane, iar Raiffeisen Bank a scumpit creditele de consum fără ipotecă.

Băncile prelungesc condiţiile actuale cât de mult posibil

Noile norme de creditare trebuie să treacă pe la BNR pentru aprobare, înainte de a fi implementate efectiv de instituţiile de credit.  Data-limită de transmitere a noilor norme este finalul lunii ianuarie.

Până la validarea noilor condiţii de creditare, băncile pot utiliza normele în vigoare, motiv pentru care instituţiile de credit nu se grăbesc să depună documentaţia necesară la banca centrală.

Reprezentanţii BRD au precizat că cel mai târziu săptămâna viitoare vor trimite normele spre avizare, în timp ce Raiffeisen Bank şi BCR nu au dorit să comenteze acest aspect, atâta vreme cât termenul-limită pentru transmitere nu a fost depăşit.

Până în prezent, doar o bancă şi-a modificat oferta de creditare pentru populaţie, conform cu noile reglementări ale BNR. ING Bank a redus perioada de acordare a împrumuturilor de nevoi personale şi a schimbat structura celorlalte produse, conform noilor reguli prudenţiale.
Pentru ING Bank, impactul noilor reglementări ar putea fi mai mare decât în cazul majorităţii băncilor, deoarece banca olandeză are în România statut de sucursală a unei instituţii dintr-un alt stat membru UE.

Până în prezent, sucursalele băncilor din statele membre ale UE puteau să acorde credite pe baza aprobărilor din statul de provenienţă, fără a fi necesară şi validarea BNR.

În momentul introducerii noului regulament BNR, această facilitate a fost anulată. În plus, până la primirea avizului din partea Băncii Naţionale, gradul maxim de îndatorare pe care sucursalele îl puteau aplica era de 35%, cu excepţia creditului de consum în valută, unde pragul este de 10%.

Efectele noului regulament BNR

Conform noilor reglementări ale BNR, creditele de consum se vor putea rambursa în cel mult 5 ani, iar avansul la creditele imobiliare în valută nu poate fi mai mic de 25%, dacă solicitantul obţine venituri în lei.

În cazul creditelor de consum, băncile trebuie să ia în considerare şi o eventuală depreciere a leului faţă de moneda creditului atunci când acordă împrumutul. De asemenea, gradul de îndatorare se va calcula ţinând cont şi de o posibilă creştere a ratei de dobândă şi de o scădere a veniturilor solicitantului.

Cel mai mare impact îl vor resimţi însă cei care ipotecau locuinţa pentru a obţine credite de valori mari, fără a justifica utilizarea banilor. În noile condiţii, dacă împrumutul nu are la bază un scop imobiliar (achiziţii, renovări etc.), atunci perioada de rambursare nu poate fi mai mare de 5 ani. În aceste condiţii, suma ce poate fi obţinută scade drastic.

 

Sursa

17 January 2012