ghid1.gif (733 bytes)infotitlu.gif (651 bytes)
  
Un alt fel de hotel la mare    

Revista CAPITAL - 09. 07. 2003


Pe litoral, locurile de cazare din hoteluri sunt concurate de vilele si apartamentele construite pentru inchiriere. La mare, particularii atrag clientii cu conditii la fel de bune ca la hotelurile de trei-patru stele. Oferta de camere si apartamente in vile este din ce in ce mai mare si mai sofisticata, proprietarii intrecandu-se sa ofere confort si pachete de servicii cat mai atractive.

Un proprietar al unui apartament de lux din Constanta, de exemplu, are un set de tarife, diferite in functie de numarul de zile pentru care este inchiriata locuinta: la inchiriere cu ziua, pentru o perioada mai mica de 30 de zile, chiria este de 35 de euro pe zi, iar cand este inchiriat pe toate cele trei luni din perioada verii, tariful scade la 400 euro/luna; daca este inchiriat pentru tot anul, tariful este de 300 euro/luna.
Acest exemplu este sugestiv pentru flexibilitatea manifestata de proprietari. Pachetele de servicii sunt de asemenea comparabile cu cele oferite de hoteluri: rezervari de bilete, curatenie in camere, conditii de lux, aer conditionat, televizor, frigider si bar in fiecare camera, uneori chiar piscina proprie in fata vilei, terasa unde poti bea linistit cafeaua sau loc amenajat unde poti incinge un gratar la orice ora.
Oferta de astfel de camere in vile sau apartamente in vile este in acest an foarte mare, fiind fata de anul trecut cu circa 30% mai bogata.
Aceasta nu inseamna insa ca tarifele sunt mai mici sau ca se anunta o scadere a lor. Pentru ca multi romani cu bani prefera acest mod de cazare, proprietarii gasesc repede musterii si la 900.000-1.000.000 lei pe apartament in vila si 600.000-900.000 lei pe camera. Cea mai mare oferta de cazare in locuinte de lux este de departe in Constanta si Mamaia, dar vin puternic din urma si celelalte statiuni, precum Eforie Nord si Sud, Costinesti, 2 Mai si Vama Veche. Aici, tarifele scad in unele cazuri si pana la 500.000-600.000 lei pe noapte pentru camere cu tot confortul.
Atentie insa la formularea tarifului de catre proprietar: uneori acesta este pe camera sau pe apartament, iar alteori este pe persoana, la fel ca la hoteluri. Atunci, o familie de doua sau mai multe persoane s-ar putea pacali, alegand o oferta de camera care pare cu 50.000-70.000 lei mai ieftina, dar care este de fapt cu 70% mai scumpa.
In ceea ce priveste rezervarea, aceasta se poate face online, alegand vila care vi se potriveste de pe site-uri precum www.plaja.ro, www.mamaia.ro, www.eforie.ro, www.costinesti.ro sau www.antrec.ro. Unele dintre aceste site-uri au chiar fotografii cu vilele respective, in care apar si interioare de camere sau de bai.

Preturile caselor au crescut vertiginos

In Constanta sunt mai ieftine minihotelurile decat vilele de locuit. Iar in paralel, preturile la apartamentele mici au crescut de la inceputul anului cu peste 30%. Piata imobiliara din orasul Constanta a prins viata o data cu lansarea creditului ipotecar. Ioan Ududec, director al agentiei imobiliare locale Elion explica: ,,In Constanta, cererea de apartamente a depasit cu mult oferta de pe piata. Aceasta situatie a fost determinata, in primul rand, de decizia bancilor de a acorda credite pentru cumpararea de locuinte la bloc, ceea ce a facut ca preturile la garsoniere si apartamente cu doua camere sa creasca cu 30-60%,,. si la vile preturile au crescut. Pe o vila precum cea din imagini proprietarul cere 130.000 de euro. ,,La case preturile au crescut cu 10-15%,,, adauga Ioan Ududec. In Mamaia, un proprietar cere 400.000 USD, negociabil, pentru o vila uriasa, cu 26 de camere (apartamente cu doua-trei camere cu grup sanitar), cu centrala termica proprie, balcoane la fiecare camera si complet mobilata.
Mai ieftine sunt minihotelurile construite in statiunile mai mici, special proiectate pentru cazarea turistilor. Numarul acestora a crescut in ultima perioada si ingroasa bazele de date ale agentiilor imobiliare. De exemplu, pentru 40.000 de euro se poate cumpara un minihotel cu 21 de camere mobilate (doar de o stea) in Techirghiol la 200 de metri de lac, iar la un pret de 56.000 de euro, o vila cu etaj in Eforie Sud cu 11 camere si 600 mp teren proprietate, la 100 de metri de faleza. tinand cont ca si in aceste statiuni terenurile au trecut de 30 de euro/mp, oricum cumparatorii nu au cum sa piarda acesti bani.

Calificative: HHHH

Vila cocheta, intr-o zona linistita a Constantei, potrivita pentru o familie care prefera confortul interioarelor bine compartimentate.
Suprafata: HHHHH
Vila are parter, etaj si mansarda, fiind spatioasa, cu o suprafata construita de 150 mp. Constructia are cinci dormitoare, patru bai si living cu bar.
Confort: HHHHH
Vila are finisaje moderne, de calitate, cu parchet laminat, gresie si faianta, tamplarie PVC cu geam termopan in interior si exterior si este acoperita cu tigla. Dispune de interfon, sistem de aer conditionat si centrala termica proprie pe motorina. Se vinde complet mobilata.
Facilitati: HHHHH
Ca dotari are si doua garaje pentru trei masini, piscina, loc de gratar, fantana arteziana, spatiu verde, adapost pentru caini.
Stare de sanatate: HHHHH
Este o constructie din beton si BCA, finalizata in 1999.
Amplasament: HHHH
Casa se afla in orasul Constanta, intr-o zona linistita, dar departe de mare. Suprafata totala de teren este de 450 mp si 18 metri deschidere la strada, curtea fiind cam mica in comparatie cu marimea constructiei. Spatiul este insa foarte bine organizat.      



 

 

 

9 July 2003