Spaniolii de la Gea 21, care au preluat integral proiectul Laguna Residence iniţiat în 2007 în parteneriat cu Grupo Prasa, au ajuns din nou cu ansamblul rezidenţial la executare silită, din cauza unei datorii de 200.000 de euro.

22941-laguna_ebd2b5c779.jpgFirma de construcţii Acosta Inversiones a obţinut titlul executoriu pentru recuperarea datoriilor, însă pe lista creditorilor figurează o serie mai lungă de companii, printre care şi banca spaniolă La Caixa, care a finanţat proiectul cu 2,4 mil. euro.

În vederea recuperării datoriei, ansamblul de pe malul Lacului Tei (vezi harta in galerie foto) a fost scos la licitaţie pentru suma de 24,5 mil. euro în data de 9 ianuarie, însă nu s-a prezentat niciun cumpărător interesat, motiv pentru care licitaţia a fost amânată pentru 21 februarie.

„Toate imobilele proiectului sunt scoase le vânzare. Aici nu sunt apartamente vândute, ci numai promise. S-au încheiat nişte ante-contracte, însă cumpărătorii nu au fost puşi în posesie pentru că imobilele nu sunt finalizate. Noi trebuie să obţinem suma datorată de Acosta Inversiones, însă mai sunt şi alte dosare deschise pe numele companiei, printre care şi banca La Caixa, care sunt creditori intervenienţi. Până la vânzarea imobilelor pot exista înţelegeri între debitor şi creditori, însă acesta trebuie să achite în principal datoriile către toţi creditorii pentru a evita executarea“, a declarat pentru Capital Traian Daniel Ivan, executor judecătoresc asociat al biroului Boambeş, Badea şi Ivan.

Pe parcursul lui 2010, problemele financiare au târât firma Gea International Development, dezvoltatorul proiectului Laguna, în procese intentate de clienţi, motiv pentru care s-au produs şi schimbări la nivelul acţionariatului. La acea dată, cumpărătorii au fost convinşi că proiectul va fi finalizat într-un final. Locuinţele din cadrul proiectului se vând cu pre­ţuri cuprinse între 1.150 de euro şi 1.500 de euro/metrul pătrat plus TVA, iar cel mai mic apar­ta­ment este unul cu trei camere, de 125 mp.

Gea 21 a semnat în luna octombrie 2010 un contract cu banca spaniolă Caja de Ahorros y Pensiones de Barcelona «La Caixa» care prevedea eliberarea unei finanţări în valoare totală de 10,5 mil. euro. În decembrie 2010, banca a eliberat o tranşă de 2,4 mil. euro, ce trebuia utilizată pentru finalizarea primei etape din Laguna Residence, fază ce trebuia finalizată încă din 2009. Până acum au fost investiţi peste 30 de milioane de euro în proiectul de pe malul Lacului Tei, din care 25% provin de la cumpărătorii apartamentelor.

Momentan sunt terminate structurile de rezistenţă ale clădirilor D, B1 şi C1. Până la sfârşitul anului trecut trebuiau finalizate pri­mele cinci clădiri cu 140 de apartamente. Proiectul Laguna Residence este prevăzut cu un număr de 504 apartamente de lux dispuse în 18 clădiri.

 

Sursa

12 January 2012