Cea mai înaltă clădire din China şi-a deschis ieri porţile, la 14 ani după proiectarea sa

 Shanghai World Financial Center, care măsoară 492 de metri, este a treia cea mai înaltă clădire din lume, după Burj Dubai, din Emiratele Arabe Unite, şi Taipei 101, din Taiwan.

Cea mai înaltă clădire din China continentală, Shanghai World Financial Center se află în cartierul Lujiazui, districtul Pudong, un fel de "Wall Street" în variantă chineză.

Acoperă o suprafaţă de 381.600 metri pătraţi şi are 101 etaje plus alte trei niveluri subterane. Pe toate acestea se regăsesc sedii de companii, hoteluri, săli de conferinţă, puncte de observaţie şi malluri.

Magnatul japonez al imobiliarelor Monoru Mori, care este şi dezvoltatorul Shanghai World Financial Center, a răsuflat uşurat ieri, când clădirea şi-a deschis oficial porţile, la 14 ani după ce a început proiectarea sa. Au fost ani grei, în care proiectul s-a lovit de tot felul de obstacole. Mori a cumpărat terenul din Shanghai în 1994 şi a început lucrul în 1997, chiar când criza financiară a lovit Asia. Până în 2003 nu s-a mai construit nimic.

Chirii cam scumpe

Acum, la inaugurarea clădirii, piaţa imobiliară chineză pare să se fi aşezat în sfârşit, după ani întregi de supraîncălzire. Cererea de spaţii de birouri este însă mare, iar Mori exact asta oferă clienţilor săi, relatează Associated Press. Potrivit Mori Building Co., care deţine 70% din acţiunile proiectului Shanghai World Financial Center, rata de ocupare a clădirii este acum de 45%, dar se aşteaptă ca aceasta să crească la 90% într-un an.

Printre chiriaşi se numără companii financiare japoneze de top, precum Sumimoto Mitsui Banking Corp şi Mizuho Corporate Banking Corp, dar şi banca franceză Paribas sau Commerzbank AG din Germania. La o chirie de 3 dolari pe metru pătrat pe zi, spaţiile de birouri de aici sunt destul de scumpe, dar Mori este convins că se vor găsi chiriaşi.

"Puţini oameni credeau că Pudongul va fi un centru financiar în momentul în care am decis să facem investiţii aici. Succesul lansării Shanghai World Financial Center dovedeşte că Shanghai va fi, cu siguranţă, un oraş comercial foarte important în Asia", a spus ieri Minoru Mori, fondatorul Mori Building.

Trei milioane de turişti pe an

Cât despre restul clădirii, se estimează că va atrage anual 3 milioane de turişti. Etajele 94-100, care vor fi deschise publicului începând de mâine, constituie practic un imens observatory, de unde vizitatorii vor putea admira privelişti ameţitoare ale oraşului Shanghai. La o înălţime de 474 de metri, etajul 100 al Shanghai World Financial Center rămâne încă cel mai înalt observator din lume.

De-a lungul anilor, cel mai înalt zgârie-nori din China a suferit mai multe modificări de proiect. După atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, Shanghai World Financial Center a fost transformat într-o megastructură cu patru stâlpi de siguranţă uriaşi care să-i întărească structura.

Sursa

29 August 2008