Pierderile pe care le-ar provoca în sectorul rezidenţial un cutremur similar celui din martie 1977 ar putea ajunge la 4,8 miliarde de euro, în condiţiile în care valoarea totală a locuinţelor la nivel naţional este estimată la 105,6 miliarde de euro, potrivit unor studii citate de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

21463-10-atac.jpg„Expunerea rezidenţială totală în România este estimată la 105,6 miliarde de euro, din care valoarea locuinţelor din mediul urban depăşeşte 60 miliarde de euro. Valoarea expunerii rezidenţiale în Bucureşti este estimată la peste 12 miliarde de euro. Potrivit ultimelor studii realizate de experţi internaţionali, pierderea modelată în sectorul rezidenţial, în cazul unui eveniment similar celui din 1977, se ridică la 4,8 miliarde euro la nivel naţional", a declarat ieri directorul general al PAID, Marius Bulugea, la un eveniment de specialitate.

Cutremurul din 4 martie 1977 a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter şi a generat pierderi de peste 2 miliarde de dolari, respectiv 5% din Produsul Intern Brut al României din acel an, potrivit datelor Băncii Mondiale. Din totalul pierderilor, peste 50% au fost la locuinţe, în Bucureşti fiind 90% din victime şi 70% din pierderi.

Cauza principală a pierderilor materiale şi umane a constituit-o prăbuşirea a 28 clădiri înalte, construite înainte de anul 1940 fără măsuri antiseismice, dar şi avariile grave produse în unele unităţi industriale sau rănirea din motive nestructurale în locuinţă.

Datele PAID arată că, la 6 octombrie, numărul poliţelor obilgatorii în vigoare se ridica la 789.096 de contracte, cu un ritm mediu de subscriere diminuat semnificativ după data de 4 august.

„Un număr 479.378 de poliţe au fost încheiate pentru locuinţe din categoria A, iar diferenţa de 309.718 revine celor din grupa B", a spus Bulugea. El a amintit că, pentru protecţia optimă a portofoliului, PAID a beneficiază de un program de reasigurare de tip excedent de daună, care acoperă portofoliul societăţii pentru o valoare de 300 milioane euro; suma fiind mai mult decât acoperitoare pentru poliţele valabile gestionate de asigurător.

Potrivit legii, proprietarii care nu îşi asigură locuinţele, fie prin intermediul unei poliţe obligatorii, emisă de PAID, fie printr-una facultativă, încheiată cu o societate autorizată, vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei.

Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), aproape jumătate dintre locuinţele din România sunt asigurate, la jumătatea anului 2011 ponderea asigurărilor de locuinţe în totalul pieţei reprezentând 16,6%. Din luna iulie 2011, moment în care a devenit obligatorie asigurarea locuinţelor, s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului acestora, 45% din totalul locuinţelor fiind asigurate.

Amenzile, greu de dat în an electoral

Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, Emil Drăghici, spune însă că apropierea alegerilor electorale din 2012 va pune primarii într-o situaţie dificilă în privinţa aplicării amenzilor pentru proprietarii care nu au încheiat asigurare obligatorie pentru locuinţă.

„Primarii care fac parte din Asociaţia Comunelor din România nu vor aplica amenzi cetăţenilor, respectiv proprietarilor, din localitatea pe care o conduc, dintr-un motiv foarte simplu: anul 2012 va fi unul electoral şi nu cred că vreun primar care vrea să fie reales se gândeşte să îi amendeze pe viitorii votanţi", a afirmat Drăghici, prezent la un eveniment de specialitate.


Sursa

11 October 2011