Consiliul Local sector 3 a aprobat la sfârşitul anului 2008 un Plan Urbanistic de Detaliu care permite construirea unui bloc cu sapte etaje pe strada Paleologu colţ cu strada Zborului, lipit de o construcţie de trei etaje.

Mai multe familii din clădirea vecină vor rămâne fără lumină, deoarece noua constructie le acoperă ferestrele. Primăria Capitalei spune că Planul Urbanistic de Detaliu prin care s-a aprobat construirea blocului este ilegal. Cu toate acestea, pe şantier se lucrează de zor, construcţia crescând de la o zi la alta.

Consiliul local sector 3 a aprobat la sfârsitul anului 2008 un Plan Urbanistic de Detaliu care permite construirea unui bloc de 7 etaje pe strada Paleologu colţ cu strada Zborului. Noua construcţie are o înălţime dublă faţă de blocul vecin. Terenul are 487 mp, iar beneficiarul este Jurita Voislava. Noul edificiu este lipit de un bloculeţ interbelic cu trei etaje care are ferestre exact pe partea unde se va construi noua clădire.

Vecinilor din clădirea veche le va intra lumina în casă doar printr-o curte de lumină de mai puţin de 2 mp, prevăzută în dreptul ferestrelor la clădirea veche. În iunie 2009, Primăria Sectorului 3 a eliberat şi autorizaţie de construire pentru blocul de 7 etaje. Disperaţi că vor rămâne fără lumină, vecinii s-au adresat Primăriei Capitalei, Inspectoratului de Stat în Construcţii şi Ministerului Culturii.

Din răspunsul trimis de Primăria Capitalei reiese că Planul Urbanistic de Detaliu, prin care s-a aprobat construirea noului bloc, nu respectă Legea urbanismului: „Din verificarea documentaţiei prezentate s-a constatat că PUD str. Zborului, nr. 11 a fost aprobat cu nerespectarea Legii 350/ 2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismului, cu modificările şi completările ulterioare, mai ales a articolului 32 ce prevede în mod expres că "prin Planul Urbanistic de Detaliu se stabilesc reglementări noi numai cu privire la distanţele laterale şi posterioare ale parcelei". Or, pentru reglementări noi cu privire la funcţiunea zonei, înălţimea maxim admisă, coeficientul de utilizare al terenului, coeficientul de ocupare al terenului (...), acestea se vor stabili prin Plan Urbanistic Zonal. Având în vedere cele de mai sus, ne-am adresat Prefectului Municipiului Bucureşti şi Inspectoratului de Stat în Construcţii pentru a analiza situaţia prezentată să a face demersurile în vederea anulării PUD-ului".

Cu alte cuvinte, Consiliul local şi Primăria sectorului 3 aveau voie să aprobe doar distanţele la care va fi amplasat blocul nou faţă de clădirile vecine. În schimb, instituţia ar fi încălcat Regulamentul de Zone protejate şi a aprobat modificarea înălţimii clădirii de la 16 la 32 metri, a Coeficientului de Ocupare al Terenului de la 65 la 78 la sută, iar a Coeficientul de Utilizare a terenului de la doi la aproape 8. Or, conform Legii urbanismului, indicatorii urbanistici prevăzuţi de Regulamentul de Zone Protejate puteau fi modificaţi doar de Consiliul General al Municipiului Bucureşti printr-un Plan Urbanistic Zonal.

În plus, Planul Urbanistic de Detaliu prin care s-a aprobat construirea blocului de şapte etaje nu are aviz de la Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu a Municipiului Bucureşti, aviz obligatoriu deoarece terenul se află în zonă protejată.

De asemenea, Autorizatia de construire este antedata. Astfel, asa cum rezulta din cuprinsul autorizatiei, aceasta a fost emisa la data de 01.06.2009, iar taxele aferente autorizarii au fost platite de-abia la data de 10.11.2009. Potrivit Legii nr. 50/1991, astfel cum erau in vigoare in iunie 2009, dovada achitarii taxelor trebuie facuta la data depunerii documentatiei. Familiile din clădirea care va rămâne fără lumină au cerut în instanţă anularea autorizatiei de construire şi constatarea nelegalităţii Planului Urbanistic de Detaliu prin care s-a aprobat construirea PUD-ului. Procesul se va judeca în septembrie.

 



Sursa

2 July 2010