1 septembrie 2012 este o nouă dată de referinţă, pentru proprietarii de locuinţe. Regulile pentru asigurarea obligatorie s-au schimbat, iar de săptămâna viitoare, nimeni nu va mai putea contracta o poliţă de asigurare facultativă dacă nu are deja una obligatorie. Aceasta pare să fie noua strategie PAID pentru a convinge cât mai mulţi clienţi să cumpere asigurarea obligatorie, în condiţiile în care cifrele înregistrate sunt mult sub cele aşteptate. Nici măcar sub ameninţarea amenzii, românii nu şi-au făcut timp să îşi îndeplinească obligativitatea asigurării pentru locuinţe.

26095-homeinsurance.jpgDe la 1 septembrie, nicio companie de asigurări nu va mai putea să vândă poliţe facultative clienţilor care nu au deja asigurare obligatorie. Iar pentru ca aceste două poliţe să nu se suprapună, asigurarea obligatorie se va vinde în limita sumelor de până acum, respectiv 10.000 euro sau 20.000 euro şi doar valorile care depăşesc acest prag se pot încadra la asigurare facultativă. Singura derogare este pentru clienţii care au un contract de asigurare facultativă în desfăşurare. Ei vor fi obligaţi să adere la noile norme doar din clipa în care se încheie contractul. Sistemul este complicat, chiar şi pentru Comisia Naţională a Asigurărilor, care nu a găsit încă soluţii la toate problemele care ar purea să apară.

„Una dintre cele mai mari probleme în faţa acestei schimbări este bătaia de cap cu care se vor confrunta clienţii, pentru a obţine aceste două asigurări. De exemplu, un client care are asigurare facultativă la o companie care nu face parte din PAID va trebuie să facă două drumuri: unul la compania care i-a oferit poliţa facultativă, altul la compania membră PAID, de la care va cumpăra poliţa obligatorie sau va trebui să se mute la o companie care poate vinde ambele poliţe, ceea ce din nou înseamnă nişte timp pierdut cu căutările”, arată Marius Manea, broker de asigurări.

Mulţi clienţi vor renunţa la asigurările facultative, potrivit aşteptărilor

Această schimbare ar trebui să stimuleze vânzările de poliţe obligatorii, potrivit planurilor PAID, mai ales în condiţiile în care acestea sunt mult sub aşteptări.

„Consideram că aceste modificări de acte normative vor asigura atingerea obiectivului principal ce a fost stabilit prin legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, respectiv cuprinderea în asigurare a fondului locativ din România”, a spus presedintele CSA, Constantin Buzoianu.

De cealaltă parte, există posibilitatea descurajării clienţilor care până acum agreau produsele opţionale. Practic, clienţii care şi-au asigurat facultativ locuinţa şi care până acum nu erau obligaţi să cumpere şi asigurarea obligatorie vor avea de ales între a plăti o sumă suplimentară pentru a păstra două poliţe de asigurare sau a renunţa de tot la una dintre ele, pentru a face economie. Aceasta situaţie prezintă însă o mare problemă: asigurarea obligatorie acoperă doar o mică parte din plaja de riscuri.

„În ultimii ani, foarte mulţi proprietari au preferat să încheie o asigurare facultativă decât una obligatorie, deoarece costurile sunt apropiate, iar riscurile acoperite sunt mult mai mari în cazul poliţelor facultative. În noile condiţii, este foarte probabil ca persoanele cu venituri scăzute să renunţe la asigurarea facultativă în favoarea celei obligatorii. Acest lucru va afecta negativ situaţia lor, deoarece vor rămâne expuşi unor riscuri importante, precum incendiul, care nu este acoperit prin poliţa obligatorie”, arată specialiştii Conso.ro.

Astfel, chiar dacă numărul clienţilor din portofoliul PAID va creşte, gradul de protecţie al proprietarilor va scădea dramatic. De cealaltă parte, vânzătorii de asigurări sunt motivaţi să vândă mai mult. Prin aceleaşi modificări de lege, comisionul brokerului a crescut de la 10% la 20%. Aşadar, din 20 de euro, cât este prima de asigurare obligatorie, patru euro se duc în buzunarul intermediarilor. Prin urmare, la un milion de poliţe vândute, asigurarea obligatorie generează venituri de patru milioane euro pentru companiile care se ocupă de vânzări.

CITEȘTE ȘI Decât o asigurare ieftină, mai bine deloc. Multe asigurări promit mult, dar nu fac nimic

 

22 August 2012