Guvernul a aprobat săptămâna aceasta o ordonanţă de urgenţă care modifică legea societăţilor comerciale şi are implicaţii în primul rând în sectorul de fuziuni şi achiziţii, pe care îl simplifică, potrivit avocaţilor din piaţa de profil.

23730-bucuresti-mic.jpgPiaţa de profil este în suferinţă de mai mulţi ani, în primul rând din cauza dificultăţilor de finanţare, dar consultanţii susţin că o aliniere a legislaţiei la directivele europene este bine-venită.

"Sunt reduse, în anumite condiţii, obligaţiile de raportare către acţionari şi asociaţi, în cadrul operaţiunilor de fuziune sau divizare, sunt simplificate formalităţile de informare a acţionarilor, precum şi formalităţile de publicitate legate de constituirea şi modificarea actelor constitutive şi se propune folosirea paginii proprii de internet a societăţii, în locul publicităţii prin Monitorul Oficial", aşa ar suna un rezumat al modificărilor întreprinse, potrivit anunţului făcut de Guvern.

Ce spun consultanţii? "În mare, vorbim despre o simplificare şi accelerare a proceselor de fuziuni şi divizări, care sunt foarte bine-venite. Fuziunile şi diviză rile sunt modalităţi de restructurare ale căror importanţă şi frecvenţă au crescut în contextul dificultăţilor economice din ultimii ani.

Formalismul excesiv făcea aceste procese mai lente decât îşi puteau de multe ori permite societăţ ile implicate", spune Diana Fejer, senior associate în cadrul echipei de fuziuni şi achiziţii a firmei Reff & Asociaţii.

Procesul juridic de realizare a unei tranzacţii se poate întinde în prezent şi pe câteva luni, dar noua lege oferă posibilitatea de renunţ are la o serie de rapoarte sau situaţii financiare.

În plus, publicarea anunţurilor privind fuziunile sau divizările pe site-ul propriu este şi mai ieftină şi mai rapidă decât cea din Monitorul Oficial.

"Cele mai multe modificări simplifică procesul, eliminând unele cerinţe inutile (precum rapoarte suplimentare de evaluare, întocmire de situaţii financiare intermediare sau extinderea cazurilor în care se poate aplica procedura simplificată) şi introducând modalităţi mai pragmatice de comunicare, precum publicarea pe site-ul propriu de internet, în anumite condiţii, ceea ce e nu numai mai simplu şi mai puţin costisitor, dar şi mai rapid decât publicarea în Monitorul Oficial", a mai spus reprezentantul Reff & Asociaţii.

Piaţa locală de fuziuni şi achiziţii s-a ridicat anul trecut la circa un miliard de euro, faţă de un nivel de 6-7 miliarde de euro în perioada 2007-2008, când investitorii străini erau mult mai atraşi de activele din economia locală.

 

Sursa

5 March 2012