Un teren al Aeroportului Baneasa se pregateste de decolare  
Adevarul - 16.09.2005
 

Conducerea Aeroportului Baneasa se pregateste de o noua tranzactie cu terenuri. De aceasta data, beneficiarul ar putea fi Mit Motors SRL, societate care se ocupa cu vanzarile de autoturisme. In momentul de fata, aceasta firma detine un contract de inchiriere pentru o suprafata de 8.500 metri patrati, pe care se afla un show-room impozant, construit pe doua niveluri. Pe 25 iulie a.c., Mit Motors a trimis o adresa catre Aeroportul Baneasa prin care prezenta intentia ferma de a cumpara terenul de 8.500 metri patrati.

Oferta este de 125 euro pe metrul patrat, adica o valoare totala de 1.062.500 euro. In adresa se mentioneaza si faptul ca aceasta suma este negociabila. La prima vedere, pretul se inscrie in cel al zonei, apreciat intre 100 si 200 euro pe metrul patrat. Aceste valori sunt valabile insa doar pentru ca in apropierea aeroportului nu mai elibereaza nimeni autorizatie de constructie.

Cum pe terenul inchiriat de Mit Motors exista ditamai cladirea, pretul pentru metrul patrat ar trebui sa fie cu mult mai mare. La doua zile dupa primirea adresei, Consiliul de Administratie al Aeroportului Baneasa da o hotarare prin care, printre altele, dispune inaintarea propunerii de cumparare a terenului respectiv catre aprobarea Adunarii Generale a Actionarilor. Conform procedurilor legale, Consiliul de Administratie nu poate sa ia o astfel de decizie decat cu aprobarea AGA, acolo unde Ministerul Transporturilor este actionar majoritar.

In plus, Aeroportul Baneasa este o societate nationala si, conform, HG 524/1998, nu poate face nici o vanzare de teren decat printr-o hotarare de guvern. De altfel, scandalurile legate de afacerile imobiliare ale acestui aeroport nu sunt o noutate. Fostul director, Sorinel Ciobanu, a incaput pe mana PNA, ca urmare a suspiciunilor de fapte de coruptie pe care le-ar fi savarsit in operatiunea de schimburi de terenuri.


Liliana Nastase, Mihai Valentin - Adevarul

16 September 2005