Mai peste tot în lume, proprietăţile imobiliare se devalorizează de la un an la altul. Cu toate acestea, încă au mai rămas pieţe imobiliare cu mult potenţial, care să îi atragă pe investitorii dispuşi să îşi asume riscuri, indiferent de faptul că traversăm o perioadă atât de dificilă.

22159-bajada_balta_mira_flores.jpgCele mai rentabile proprietăţi din lume sunt în oraşul Lima, din Peru, arată ultimul studiu al publicaţiei Global Property Guide (GPG). Piaţa locuinţelor cumpărate cu scop investiţional, pentru a fi exploatate pe segmentul închirierilor, este cea mai profitabilă din lume la acest moment: randamentul mediu anual al unei proprietăţi este de aproape 11%.

Cu o creştere economică estimată la 7% în 2011, o piaţă imobiliară stabilă şi o monedă puternică, apartamentele din Lima au în continuare un randament excelent.

  • Apartamente mici - randament anual de peste 10%
  • Apartamente mari (cu suprafeţe de circa 250 mp) - randament anual de 7,3%

Singurul factor care diminuează uşor interesul investitorilor este impozitul aplicat în Peru, de 30% din valoarea proprietăţii. Cetăţenii străini nu au restricţii la achiziţia imobilelor.

Clasamentul Forbes din 2009 a salvat oraşul Panama de o criză imobiliară

Oraşul Panama este clasat de către Global Property Guide ca fiind pe locul doi, din punct de vedere al randamentului proprietăţilor, deoarece investitorii şi-au manifestat interesul pentru achiziţiile imobiliare, în ciuda crizei financiare. Această tendinţă se reflectă în numeroasele construcţii de la periferia capitalei panameze, atât de apartamente, cât şi de case unifamiliale.

Clasat de Forbes, în 2009, ca fiind cel mai propice oraş pentru pensionari, Panama a atras atenţia străinilor. Randamentul din chirii al apartamentelor din centrul oraşului a scăzut totuşi la sfârşitul anului 2010, de la 13% la 9%, conform datelor GPG.

Bahamas şi Iordania intră în atenţia oamenilor de afaceri internaţionali

În afară de aceste două state latino-americane, studiul GPG arată că atât oraşul Nassau, din Bahamas, cât şi capitala Iordaniei, Amman, merită o analiză suplimentară din partea potenţialilor investitori.

Asiaticii înstăriţi s-au alăturat de curând americanilor şi europenilor avuţi care închiriază vile somptuase pentru a-şi petrece vacanţele în insulele Bahamas. Astfel că locuinţele oferă un randament mediu de 7% pe an, cu excepţia proprietăţilor amplasate pe malul mării, din insulele Abaco şi Grand Bahama, arată analiza GPG.

Numărul tranzacţiilor este ridicat în insulele New Providence şi Family Islands, deoarece taxele impuse sunt relativ scăzute, între 2 şi 10%. Un factor destul de important este că New Providence este cea mai populară insulă din Bahamas, aici locuind aproximativ 70% din populaţie. De asemenea, pe această insulă este amplasată şi capitala ţării, Nassau.

În Orientul Mijlociu, Amman a învins Dubai, în ceea ce priveşte profitabilitatea proprietăţilor imobiliare. În timp ce în Dubai, randamentul mediu al locuinţelor este de 5,3%, în capitala Iordaniei acesta se ridică, în medie,  la 8,5% pe an.

În Asia, în ciuda dezvoltării asidue din alte metropole cu renume, Kuala Lumpur prezintă un randament moderat spre bun: aproape 7% anual, se arată în studiul GPG. Capitala Malaeziei depăşeşte, la acest capitol, Jakarta, din cauza scenei politice. Deşi capitala Indoneziei oferă un randament mai ridicat al proprietăţilor, instabilitatea politică nu favorizează un rating bun, iar specialiştii Global Property Guide concluzionează că investitorii nu pot lua în calcul acest oraş pentru plasamente pe termen lung.

CITEŞTE ŞI: Care sunt cele mai scumpe oraşe din 2011? Află unde metrul pătrat de teren costă 40.000 euro.


22 November 2011