În ultimii şase ani, maghiarii au schimbat de trei ori politica de subvenţionare a creditelor pentru locuinţe şi a redus treptat contribuţia statului. Astăzi, doar 10% din creditele ipotecare sunt subvenţionate de stat.

Ungaria: Statul a redus subvenţiile pentru case de 12 oriCea mai mare dărnicie a avut-o un guvern de centru stânga, într-un an pre-electoral: numai în 2003, băncile maghiare au acordat circa 200.000 credite ipotecare, din care circa 85% au fost subvenţionate de stat.

Încet, încet însă contribuţia statului s-a diminuat, ajungându-se ca în 2008 doar 10% din totalul împrumuturilor pentru case să fie subvenţionate de stat, conform unei statistici Ungarian CSO (Hungarian Central Statistics Office), citată de Global Propertis (vezi evoluţie în graficul ataşat).

În anii în care statul a intervenit pe piaţa creditelor şi preţurile caselor au fost sus. Acum, fără avantaje prea mari de la stat şi în plină criză economică, piaţa imobiliară coboară vertiginos.

În acest an, preţurile locuinţelor din Budapesta au scăzut cu între 10 şi 30%, în funcţie de locaţie, potrivit unui studiu al Colliers International. Cel mai mult s-au depreciat locuinţele vechi din districtele istorice, acolo unde investitorii irlandezi şi spanioli şi-au scos la vânzare proprietăţile, în masă.

 

 

22 June 2009