Încă o bancă cere autorizaţie de la BNR Ungurii vin să cumpere ipoteci toxice din România 26 Aprilie 2010 Ungurii vin să cumpere ipoteci toxice din România  Metode. Ipotecile vor fi vândute către investitori. 

Metode. Ipotecile vor fi vândute către investitori.      

FHB Mortgage Bank, cea mai importantă bancă maghiarăde refinanţare a creditelor ipotecare, ar putea începe anul acesta activitatea în ţara noastră.

În premieră pentru România, de anul acesta am putea vedea bănci care să îşi securizeze portofoliile de credite ipotecare. „Avem intenţii foarte serioase în ceea ce priveşte viitorul nostru în România. Da, dorim să începem activitatea aici cât mai repede posibil. Acesta este şi motivul pentru care am notificat Banca Naţională a României", explică pentru România Liberă oficiali ai FHB Mortgage Bank.

Banca are printre acţionari trei alte instituţii de credit cunoscute la nivel internaţional şi se ocupă cu precădere de refinanţarea creditelor garantate cu ipotecă. „Suntem o bancă eminamente ipotecară (mortgage bank - n.red.), aşa că asta vom face şi în România. Vom vinde credite ipotecare sau produse construite în jurul unor credite ipotecare, cum ar fi obligaţiunile ipotecare", spun reprezentanţii băncii.

Cine este FHB

Până în 2003, FHB a fost o bancă deţinută integral de statul maghiar şi folosită pentru securizarea creditelor ipotecare pe un model asemănător cu cel practicat de guvernul Statelor Unite prin intermediul mai cunoscutelor Fannie Mae şi Freddie Mac. Din 2003 însă, statul maghiar a demarat procesul de vânzare a băncii prin listarea ei la cele mai importante burse din Europa. Printr-o mişcare din 2007 făcută la bursa din Viena, pachetul majoritar al băncii a fost preluat  de trei grupuri financiare cunoscute, Raiffeisen Zentralbank, Citibank şi Keler, primele două active şi în România. Statul a rămas cu un pachet de doar 4%. Obligaţiunile ipotecare emise de FHB sunt evaluate de toate agenţiile de rating importante ale lumii.

 

 

 

 

Sursa

26 April 2010