George Soros, unul dintre cei mai mari vizionari şi oameni de afaceri ai lumii, vede un viitor sumbru al Uniunii Europene. În viziunea lui, Grecia nu va reuşi să se stabilizeze, Germania nu va mai putea să plătească, iar toată povara restabilirii echilibrului monetar din Zona euro va cădea pe umerii ţărilor mai mici, de la periferia Uniunii, chiar dacă vinovate sunt, în principal, marile puteri. Pe scurt, Soros anticipează că perioada de criză din Zona euro ameninţă să distrugă Uniunea Europeană şi să împingă Europa în ceea ce el numeşte un deceniu pierdut.

25097-eurodomino.jpgEuropa nu mai are timp. Problemele pe care Grecia le-a acumulat sunt deja prea multe pentru ca elenii sau întreaga lume să le mai poată rezolva. A început deja numărătoarea inversă. Noul guvern din Grecia nu va reuşi să respecte condiţiile acordului de ajutor extern. Și mai grav, în tot acest context, este puţin probabil ca Germania şi Bundesbank să-şi asume rolul de lider pentru a scoate Zona euro din criză.

Criza din Grecia ar putea atinge punctul culminant în toamnă. Până la acel moment, economia germană va încetini, astfel că va fi şi mai dificil decât în prezent pentru cancelarul Angela Merkel să convingă populaţia germană să accepte noi responsabilităţi în Europa. Asta creează o fereastră de trei luni", spune George Soros.

Din toamnă, Germania va afla că este prea târziu pentru a lua măsuri

Practic, va fi prea târziu pentru ca Germania, cea mai mare economie a Zonei euro, să ia măsurile de ieşire din criză, iar Europa va fi împinsă într-un deceniu pierdut, aşa cum s-a întâmplat cu America Latină, în anii 1980. Aceasta este viziunea miliardarului George Soros despre al doilea semestru al acestui an.

O soartă similară cu cea a Americii Latine aşteaptă acum Europa. Asta este responsabilitatea pe care trebuie să o conştientizeze Germania şi celelelate state creditoare. Dar nu este niciun semn că s-ar întâmpla aşa ceva", spune George Soros.

România, alături de celelalte ţări mai puţin dezvoltate ale Uniunii Europene, vor ajunge în postura de a îndrepta greşelile pe care le-au făcut marile economii. Aceste ţări în curs de dezvoltare se vor transforma în singura şansă a Zonei euro de a-şi redobândi echilibrul.

„«Centrul» este responsabil pentru crearea unui sistem defect, de introducerea unor tratate defecte, de urmare a unor politici defecte şi de adoptarea, tot timpul, a unor măsuri insuficiente şi cu întârziere", a adăugat Soros.

Pericolul este inevitabil, dar există soluţii pentru a diminua consecinţele

Chiar dacă pericolul este inevitabil, Soros este de părere că pot fi luate măsuri care să atenueze impactul consecinţelor. Miliardarul a cerut înfiinţarea unei scheme de asigurare a depozitelor la nivel european şi acces direct al băncilor la fondul de salvare al Zonei euro, supraveghere financiară şi reglementări comune. De asemenea, ar fi necesare măsuri pentru a reduce costurile de împrumut ale statelor puternic îndatorate, însă şi acestea ar avea nevoie de sprijinul Germaniei şi al Bundesbank. Zona euro ar avea, în final, nevoie de o autoritate financiară care să preia o mare parte din riscurile de solvabilitate ale statelor membre. Dar, cel mai important, autorităţile germane ar trebui să facă un efort extraordinar pentru a obţine, în următoarele trei luni, sprijinul populaţiei pentru măsurile necesare opririi actualelor trenduri. Mai mult, oficialii de la Berlin trebuie convinşi cu orice preţ să arate spirit de conducere şi să menţină Uniunea Europeană, consideră Soros.

CITEȘTE ȘI: Oficialii germani sprijină o creştere economică a Greciei, în timp ce publicaţiile germane susţin contrariul

 

4 June 2012