Universitatea Bucuresti cauta gazde pentru studenti
Realitatea Romaneasca - 05.10.2005
 

Esti student si n-ai avut noroc de camera in camin. Sau vrei confort sporit. Nici o problema, pentru ca Universitatea din Bucuresti iti poate gasi un loc pe piata libera. Un serviciu special al institutiei in cauza a dat anunt in ziare inca de luna trecuta. S-au primit mai mult de 80 de oferte, cu pretul chiriei lunare intre 35 si 400 de euro, iar pana acum cel putin 40 de studenti si-au rezolvat in acest mod problema cazarii.

Serviciul prestat de Universitatea din Bucuresti are deja trei ani de existenta. Institutia scoate bani din propriul buzunar pentru a publica anunturi in ziare, solicitand camere cu chirie pentru studenti. In acest an s-au cheltuit sapte milioane de lei in acest scop, conform celor spuse de coordonatorul Centrului de Informare, Orientare si Consiliere Profesionala, Marian Craciun. Ideea de baza e ca acest serviciu se vrea un mediator intre studentii care cauta o camera si cei care ofera gazduire. Nu se face nici un fel de negociere cu scopul obtinerii unui pret cat mai bun pentru student.

Marele avantaj este ca nu mai platesti comision la o agentie imobiliara, daca ti-ai cauta gazda in acest mod. “Am dat anunt in ziare inca din 17 septembrie si am primit pana acum peste 80 de oferte. Cel putin 40 de studenti ne-au confirmat ca si-au gasit gazda“, ne-a spus interlocutorul nostru. Pe lista de asteptare s-au inscris in acest an aproape 200 de tineri. Anul trecut, 30 de studenti si-au gasit gazda pe aceasta cale.

35 de euro de caciula

Oferte au venit din toate zonele Capitalei, atat pentru garsoniere, cat si pentru apartamente si chiar vile. Am aflat, de exemplu, despre oferta unei doamne care a pus la dispozitia studentilor o vila cu opt camere la marginea Bucurestiului, chiar la intrarea in comuna Otopeni. Cam departe, e adevarat, dar tinerii beneficiaza de cel mai bun confort. In plus, gazda a cerut 400 de euro chiria lunara pe toata vila. Avand in vedere ca in cele opt camere s-au cazat in total 12 studenti, inseamna ca fiecare plateste cam 35 de euro. “Doamna in cauza ne-a spus ca daca totul va merge bine in acest an, va mai pune la dispozitia studentilor inca doua case, anul viitor“, am aflat din aceeasi sursa.

In general, gazdele sunt femei intre 45 si 60 de ani, care prefera sa primeasca fete in casa lor, dar pun anumite conditii. De exemplu, fetele nu trebuie sa fumeze si sa nu vina cu barbati acasa. Pe de alta parte, studentii care isi cauta un loc pe piata libera au buzunarul suficient de larg incat sa poata achita chiria de pana la o suta de euro pe luna. Sunt oameni care nu vor un loc oarecare, ci sa aiba si confort. Ceva mai mult decat in caminele studentesti! “Anul trecut, am avut o problema cu o studenta care nu si-a platit chiria timp de doua luni. Gazda ne-a sunat, noi am chemat-o pe fata si situatia s-a reglementat. Alte probleme n-au fost, studentii au dat dovada de seriozitate“, a conchis Marian Craciun.

Minicamine

Se poate spune ca exista deja in Capitala oameni “specializati“ in cazarea studentilor. Vorbim aici strict de legatura formata intre Universitatea din Bucuresti si piata libera, beneficiari fiind tinerii studiosi. In baza de date a institutiei sunt la ora actuala zece persoane care si-au inchiriat casa pentru studenti atat anul trecut, cat si in acest an. Cat priveste pretul chiriei, acesta a crescut acum cu cel mult 20% fata de anul precedent. Tinerii cauta cel mai mult apartamentele de inchiriat, tocmai pentru ca la mai multi oameni gazduiti intr-o casa revine o chirie mai mica. De la caminele clasice construite pentru studenti, s-ar putea ajunge in anii ce vin la minicamine, in apartamente de bloc sau vile, amenajate special pentru aceasta categorie de clienti.


Dan Gheorghe - Realitatea Romaneasca

5 October 2005