0-676-phpthumb.jpgProiectul Baneasa din Capitala, unul dintre cele mai mari dezvoltari imobiliare din Europa Centrala si de Est, va ajunge la o valoare de 3-4 miliarde de euro in momentul finalizarii, iar Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMVB) detine 49,88% din capitalul Baneasa Investments, dezvoltatorul proiectului.

Practic, in urma asocierii cu un grup de firme, controlat de oamenii de afaceri Puiu Popoviciu si Radu Dimofte, USAMVB a devenit una dintre cele mai bogate universitati din Europa.

"Cand vor fi finalizate toate activele proiectului Baneasa vom avea o avere de 1,5-2 miliarde de euro, avand in vedere ca detinem jumatate din acest proiect.

Pana in prezent am primit circa 3,3 mil. $ din acest proiect si avand in vedere ca 2008 va fi primul an in care proiectul Baneasa va trece pe profit, veniturile obtinute din acest proiect vor creste", a declarat pentru ZF Ioan Alecu, rectorul Universitatii de Agronomie.

In 2008, USAMVB va mai primi in plus circa 3-4 mil. euro, echivalentul a 49,88% din profit, potrivit estimarilor lui Alecu. In prezent, USAMVB primeste anual, conform statutului societatii Baneasa Investments, o suma de 560.700 de dolari.

Proiectul Baneasa a fost inceput in anul 2000, cand Ioan Alecu a devenit rectorul USAMVB, iar terenul pe care se afla fosta ferma Baneasa i-a fost retrocedat universitatii prin Legea 1/2000. Baneasa va fi dezvoltat in parteneriat cu Puiu Popoviciu si Radu Dimofte, unii dintre cei mai discreti si puternici oameni de afaceri de pe piata locala. "Am avut tot felul de oferte pentru acest proiect, insa cea mai completa a fost cea a lui Puiu Popoviciu, fiul profesorului veterinar Popoviciu din cadrul Universitatii de Agronomie", spune Alecu. In urma contractului semnat pentru dezvoltarea proiectului nu se poate diminua participatia detinuta de universitate si nu se poate lua nicio decizie fara sa se intruneasca 51% din voturi. Practic, USAMVB isi gestioneaza singura veniturile proprii, independent de Ministerul Educatiei si statul roman.

Proiectul imobiliar se va intinde pe o suprafata de 221 ha, din care 50 ha de spatiu verde, si va mari suprafata Capitalei cu 1%. Investitia in proiectul Baneasa ar putea ajunge la 1,5-1,8 miliarde de euro pana in 2015, avand in vedere ca anul acesta actionarii Baneasa Investments au decis sa extinda numarul de locuinte de la 3.000 pana la 5.000 si sa mareasca suprafata construita a zonei de birouri de la 160.000 mp la 215.000 mp.

"Ideea de a dezvolta un proiect imobiliar in Baneasa a venit de nevoie, pentru ca in anul 2000 nu aveam niciun ban, si de la faptul ca a aparut Legea 1/2000 prin care am devenit proprietarii terenului fostei ferme Baneasa", spune Alecu. Asocierea dintre USAMVB si grupul de firme condus de Popoviciu si Dimofte a fost contestata inca din anul 2000, insa acuzatiile sunt nefondate, potrivit lui Alecu, intrucat terenul din Baneasa nu facea parte din domeniul public sau privat al statului.

"Starea plantatiilor din ferma Baneasa, de pomi si vie, era precara in anul 2000, iar gardurile care imprejmuiau terenul erau furate. Numai defrisarea unui hectar de vita de vie ne costa 4.000 de euro, iar in total aveam nevoie de 50 mil. euro pentru reabilitarea acelei suprafete si noi nu aveam banii", explica Alecu.

USAMVB, care detine in provincie si in Bucuresti peste 8.000 ha de teren majoritar agricol, va realiza anul acesta venituri de circa 6,5 mil. euro. Potrivit lui Alecu, profesorii de la USAMVB au printre cele mai mari venituri din invatamant, un profesor avand un salariu net de incadrare de 8.000-9.000 de lei. Universitatea si-a marit de cinci ori numarul de studenti din 2000 incoace, ajungand la 15.000.

Sursa

27 July 2007