Guvernul a stabilit etapele ce trebuie parcurse de cei care vor să se înscrie în program. Ministrul pentru IMM-uri, Constantin Niţă, a anunţat că este vorba despre şapte etape.

7 etape de urmat pentru Prima CasăEl a mai afirmat că locuinţele ce vor fi incluse în program ar trebui construite, nu cumpărate de pe piaţa liberă.

Ministrul a precizat însă că ar putea fi totuşi cuprinse imobilele construite după 1 septembrie 2008, atunci când criza economică a început să se simtă pe piaţa din România.

Potrivit lui Constantin Niţă, în acest mod ar putea fi ajutat şi sectorul privat de construcţie de locuinţe.

Ministrul IMM-urilor a prezentat şi cei şapte paşi pe care trebuie să îi facă un tânăr care vrea să intre în programul "Prima Casă".  Astfel,

Pasul 1: trebuie depusă cererea de finanţare,

Pasul 2: analiza eligibilităţii, conform normelor bancare,

Pasul 3: solicitarea garanţiei la Fondul de garantare,

Paul 4: analiza acestei solicitari,

Pasul 5: acordarea garanţiei către bancă de către Fondul de garantare,

Pasul 6: aprobarea dosarului clientului,

Pasul 7:  înscrierea ipotecii, de catre bancă, pe numele statului.

 

Totuşi, deocamdată bancile nu au anunţat ce dobânzi vor percepe pentru creditele acordate în cadrul programului "Prima Casă".

Ministrul Constantin Niţă afirmă că în prezent reprezentanţii Ministerului de Finanţe negociază cu băncile.

Premierul Emil Boc a anunţat astăzi la Arad că 16 bănci vor să intre în programul  "Prima casă", acceptând condiţiile impuse de Guvern: avans maxim de 5% şi o dobândă mică.

Prim-ministrul susţine că negocierile cu băncile dau rezultate, iar programul va fi funcţional la sfârşitul acestei luni.

"In urma parteneriatului pe care l-am deschis cu bancile comerciale am primit deja confirmarea ca 16 banci sunt interesate sa intre in acest program respectand conditiile impuse de Guvern: avans maxim de 5% si o dobanda cu mult mai mica decat cea existenta in momentul de fata pe piata.


Este posibil ca dobanda sa mearga chiar pana la jumatatea celei existente in momentul de fata pe piata", a declarat Emil Boc. 

2 June 2009