Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 

UPDATE::Ce modificari contine PRIMA CASA 2, publicata in Monitorul Oficial

Publicat: | Autor: Laura CIOCODEICA, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 8217

Ordonanta de Urgenta nr. 30/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 60/2009 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 243, din 16 aprilie 2010.

sursa foto:http:/onisim.files.wordpress.comNoile norme prevad detalii privind modul in care se vor institui ipotecile pe constructii viitoare si regulile de formare a unei asociatii de persoane interesate de constructia unei case, dupa cum reiese si din buletinul informativ UNAI.

Astfel, locuintele pot fi construite de beneficiari care detin in proprietate terenul pe care urmeaza sa se construiasca locuinta sau prin asociatii fara personalitate juridica constituite din minim 7 membri, dintre care cel putini unul este proprietarul terenului pe care urmeaza sa se construiasca locuintele.

Totodata se mentioneaza faptul ca banca va avea dreptul sa identifice un client eligibil care sa preia ratele si creditul. In acest fel, pot beneficia de avantajele acestui program si persoanele care au detinut proprietati in cota parte, dar nu impreuna cu sotul sau sotia.

De asemenea, OUG nr. 30/2010 vizeaza introducerea unor reglementari necesare pentru inscrierea in cartea funciara a garantiilor pentru constructia de locuinte in cadrul programului, atat in regim individual, cat si in sistem asociativ, dupa cum urmeaza:
a) un drept de ipoteca legala de rangul I in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, pe toata durata garantiei, cu notarea interdictiei de instrainare a locuintei si a terenului pe o perioada de 5 ani, precum si a interdictiei de grevare a acestora cu orice alte sarcini, cu exceptia celei prevazute la lit. b), pe toata durata garantiei;
b) un drept de ipoteca legala de rangul II in favoarea bancii finantatoare, pe toata durata garantiei.

In acelasi timp, OUG nr. 30/2010 elimina cerinta privind asigurarea spatiului minim de locuit pentru beneficiarul care nu si-a respectat obligatia de plata a ratelor restante si pentru care statul a efectuat plata valorii de executare a garantiei.

Conform noilor reglementari Legea interzice instrainarea locuintei si a terenului, pe o perioada de cinci ani, cu exceptia cotei-parti de teren aferente fiecarei locuinte construite catre oricare dintre membrii asociatiei.

Şapte pentru o casă


Conform OUG nr. 30/2010, care aduce completări în ceea ce priveşte normele de aplicare pentru programul Prima casă, este suficient să găseşti cel puţin şase prieteni care îşi doresc să se aşeze la casele lor. Foarte important este ca măcar unul dintre ei să fie proprietarul terenului pe care intenţionaţi să vă ridicaţi locuinţele.

În plus, trebuie să ţineţi cont de faptul că trebuie să îndepliniţi câteva condiţii, ca şi beneficiari ai acestui program. Astfel, e musai ca până la data solicitării creditului să nu fi deţinut în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită şi să construiţi o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile Programului.

Asocierea prin Prima Casa 2 - o utopie?

Normele pentru construcţiile în ascociere de cel putin şapte persoane prin programul „Prima Casa 2" nu sunt privite cu ochi buni nici de specialiştii imobiliari, nici de cei din domeniul construcţiilor. Cu toţii văd aproape imposibil ca cel puţin şapte oameni să se adune şi să se pună de acord în ceea ce priveşte zona, costurile şi tipul de imobil ce urmează să fie construit.

"Mie in buna partea aceasta prevedere mi se pare utopică. Presupune o  serie intreaga de mintaje, montaj financiar, montaj în ceea ce priveşte terenul, avizele şi aşa mai departe. Astfel de mici cluburi  care să construiască vor fi foarte rare, după părerea mea. Ca acest
lucru sa se realizeze cred ca ar trebui sa fie angajat un atreprenor  care se se ocupe de toate aspect
ele. E foarte dificil', a declarat pentru IMOPEDIA.ro Radu Zilisteanu.


O.U.G. nr.30/2010 aduce următoarele noutăţi principale:(Av. Gabriel Valentin Udrea)
- Se extinde sfera persoanelor care pot beneficia de program. Dacă în forma anterioară erau excluşi cei care deţineau în comun o locuinţă în coproprietate cu alte persoane decât soţii lor, în forma actuală, condiţia de acces la program este să nu deţii o locuinţă în coproprietate cu soţul sau soţia.

Pe cale de consecinţă, dacă deţii o locuinţă în coproprietate cu altă persoană decât soţul sau soţia, şi îndeplineşti şi celelalte condiţii, te poţi califica pentru program.

- S-a eliminat menţiunea din forma anterioară, care stabilea că putea fi beneficiar al programului şi persoana fizică care dobândise prin moştenire, anterior intrării în vigoare a ordonanţei, cote-părţi din dreptul de proprietate asupra unor locuinţe. Restrângerea este însă doar aparentă. În realitate, faţă de extinderea menţionată anterior, în forma actuală, o persoană fizică, care a primit prin moştenire o cotă-parte din dreptul de proprietate asupra unei locuinţe, pe care o deţine deci în coproprietate alături de alte persoane decât soţul său, poate beneficia de program.
- S-a extins de asemenea sfera ipotezelor în care programul ar putea fi utilizat pentru finanţare. În acest sens, s-a pornit de la o situaţie întâlnită în practică, în care mai multe persoane se asociază informal pentru construirea unui imobil cu mai multe locuinţe, care să le revină fiecăreia în proprietate. Chiar dacă numai una din aceste persoane deţine în proprietate terenul, accesul la program este posibilă.

- S-au adus o serie de clarificări procedurale, menite să protejeze drepturile statului (înscrierea unei ipoteci de rangul I, posibilitatea constituirii de ipoteci asupra unor imobile viitoare, prin derogare de la prevederile art. 1775 din Codul Civil) şi să faciliteze executarea silită (prin derogarea de la art.154 (3) din codul de procedură fiscală, permiţându-se executarea silită şi asupra spaţiului minim locuit de debitor şi familia sa).Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:
Comentarii (2)
#2. Luigi bube dulci zice: | 20.04.2010 | 20:43
4 (0/4)   
ESTE O MARE ,MARE VRAJEALA IN PIATA!PRETURILE VOR SCADE CU INCA 10% ANUL ASTA...TIMID CEI DREPT.ANUL URMATOR VA FI INACA O SCADERE DE 15%.CINE ARE NERVII SA MAI STEA SI SA IA LA CEL MAI BUN PRET SA O FACA CACI MERITA !
#1. nistor bocaneala | 20.04.2010 | 17:47
-3 (3/0)   
Buna ziua,

Comantariu in legatura cu asocierea in vederea construirii in regim asociativ:
Preambul:
-avem in momentul de fata o oferta in acest sens constand din : teren, proiect, constructor si manager de proiect, cu alte cuvinte asteptam doar cei 7 doritori.
-conditia de baza este ca tuturor celor 7 sa le convina zona: Bucurestii Noi
-am facut publicitate in media
Concluzia:
am avut o prima runda de discutii cu cateva banci si institutii de intermedire credite si care ne-au comunicat cel mai frecvent motiv pt care clientii abordati cu acest subiect nu au fost interesati de acest proiect, si anume lipsa increderii populatiei in segmentul acesta al programului "prima casa 2".
Parerea mea este ca statul doreste sa favorizeze cu aceasta latura a programului ANL-ul si de aceea nu exista suficienta transparenta. Totodata statul nu se implica suficient in promovarea acestui program.
Adauga comentariu
Nume:*
Email:
Comentariu:*
 Doresc sa fiu informat pe e-mail de aparitia unui nou comentariu la aceasta stire
NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul media.imopedia.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail
B1TV - PRIMA CASA 4
Get Adobe Flash Player to be able to see this content
19089-2.jpg
B1TV - Prima Casa 4
10463-60410397-2.jpg
Programul "Prima casa", deblocat? Asteptati, ne transmit bancherii!
10432-new.jpg
Dezvoltatorii vor si nu vor Prima Casa 2
10279-64651.jpg
Blocaj în programul Prima Casă
9970-agentii.jpg
Agentii imobiliari spera ca programul Prima casa sa dezghete piata
9964-tvr.jpg
Prima Casă 2 dinamizează piaţa terenurilor
9772-mai_greu_de_luat.jpg
Mai greu de luat
9434-60400644-2.jpg
Creste la 80.000 de euro plafonul la Prima Casa, crestem si noi preturile"
9173-60398655-2.jpg
Guvernul a deblocat "Prima Casa"
6924-60356947-2.jpg
Boc, nemultumit de ritmul de rezolvare al dosarelor pentru Prima Casa
Imobile prima casa
Apartamente de max 70.000 EURO
Sondaj Media
Considerați că 2016 este un an bun pentru achiziția unei proprietăți imobiliare?
Da, cât mai repede posibil, deoarece prețurile au început deja să urce încet.
Da, dar fără grabă. Piața abia se stabilizează, iar prețurile nu au cum să scadă mai mult de atât.
Nu sunt interesat de achiziția unei locuințe în viitorul apropiat.
Nu încă. Voi mai aștepta, cred că prețurile vor mai înregistra ușoare scăderi.
Nu, prețurile încă mai trebuie să scadă mult pentru a se adapta puterii de cumpărare din România.
OFERTE RECOMANDATE
Baneasa , SC: 390 mp
Prelungirea Ghencea , SC: 50 mp, 1 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video